Amuletă „Ciocanul lui Thor” descoperită în Danemarca

Mjölnir
Amuleta „Ciocanul lui Thor” / imagine Torben Christjansen

O amuletă reprezentând „Ciocanul lui Thor” a fost descoperită în orașul Købelev din Danemarca de către un arheolog amator. Deși astfel de amulete au mai fost găsite în nordul Europei, noua descoperire este prima amuletă reprezentând „Ciocanul lui Thor” care are inscripții runice, confirmând astfel simbolistica.

Thor este unul dintre cei mai importanți zei în mitologia nordică, fiind asociat cu fulgerele la fel ca Zeus în legendele grecești. Zeul este recunoscut pentru ciocanul său magic denumit Mjölnir (cel care strivește) și considerat una dintre cele mai puternice arme.

Amuletele care imită „Ciocanul lui Thor” sunt cunoscute drept „torshammere”, iar arheologii consideră că erau purtate atât de către bărbați, cât și de femeile din triburile nordice pentru a le oferi protecție. Până în prezent, în nordul Europei au fost descoperite cca. 1000 de astfel de amulete, dar niciuna nu avea inscripții runice. Majoritatea sunt obiecte simple, fără decorații, iar simbolistica lor era intens dezbătută.

Folosind un detector de metale, arheologul amator Torben Christjansen a descoperit amuleta pe un câmp din apropierea orașului orașul Kobelev din Danemarca. Aceasta are forma unui ciocan de mici dimensiuni, aproximativ 3cm., și este realizată din bronz cu urme de placare cu argint și aur.

HAMMER OF THOR
Runele de pe „Ciocanul lui Thor” / imagine Nationalmuseet

Arheologii au datat-o cu aproximație în anii 900 și consideră că este prima amuletă de acest fel care confirmă simbolistica Mjolnir. Deși a stat aproape 1100 ani în pământ, pe amuletă se pot încă distinge rune care s-ar putea transcrie în alfabet latin „hmar x is”, inscripție tradusă drept „ciocan este” sau „acesta este un ciocan”. Runele au între 3 și 7mm înălțime, iar arheologii consideră că persoana care le-a gravat nu avea prea multă experiență, runa „S” fiind întoarsă. O altă posibilitate ar fi ca runa întoarsă să aibă o semnificație magică, legată de funcția de protecție a amuletei.

Reprezentații Muzeului Național din Danemarca consideră că descoperirea este importantă deoarece este printre puținele obiecte cu inscripții runice care s-au păstrat. Pentru moment, nu a fost programată o cercetare amănunțită a locului descoperirii, dar muzeul local Lolland-Falster colaborează cu Torben Christjansen pentru a studia zona cu ajutorul detectorului de metale.

Surse: Past Horizons, Nationalmuseet DK, Torben Christjansen
updated