Anzii Cordilieri sunt cel mai lung lanț muntos din lume, iar o nouă cercetare susține că a reușit să explice cum s-au format. Oamenii de știință încearcă de mult timp să înțeleagă cum s-au format Anzii și alte lanțuri muntoase de mare altitudine, cea mai plauzibilă teorie de până acum fiind ridicarea treptată a scoarței terestre.
O echipă de cercetători, coordonată de prof. Carmala Garzione (University of Rochester), susține că datele ultimului studiu, publicat în numărul din mai 2014 al Earth and Planetary Science Letters, indică o concluzie diferită. Astfel, platoul Altiplano și, cel mai probabil, întreg lanțul muntos al Anzilor s-au format în urma unor puseuri rapide de creștere, nu printr-o înălțare continuă. În termeni geologici, „rapid” înseamnă ridicarea scoarței cu un kilometru sau mai mult în timpul a câteva milioane de ani, o viteză de creștere considerată impresionantă de către autorii studiului.
Conform datelor de până acum, Anzii Cordilieri s-au format prin scufundarea plăcii tectonice Nazca sub placa sud-americană, ceea ce face ca scoarța terestră să își reducă lungimea și să crească în grosime. Totuși, două întrebări nu aveau răspuns: cât de repede au crescut Anzii până la dimensiunea actuală și care a fost procesul care a permis creșterea.
Continuând cercetările începute în perioada 2006 – 2008, echipa coordonată de Carmala Garzione a efectuat mai multe măsurători în regiuni ale platoului Altiplano din Bolivia și Peru, reușind să estimeze cronologia și ritmul de creștere. Conform datelor obținute, regiunea de sud a platoului Altiplano s-a înălțat cu cca. 2,5 km în intervalul cuprins între 16 milioane de ani și 9 milioane de ani în urmă, un ritm de creștere considerat rapid, în termeni geologici. Perioadele de creștere rapidă ar alterna cu etape de creștere constantă întinse pe parcursul a zeci de milioane de ani.
Cercetătorii speculează că acest mod de formare ar putea fi valabil nu doar pentru Anzii Cordilieri, ci și pentru alte lanțuri muntoase, dar sunt necesare noi studii pentru confirmarea ipotezei.
Sursă: University of Rochester