Originea apei de pe Pământ este un subiect intens discutat, mai multe teorii fiind propuse de-a lungul timpului. Un nou studiu, publicat în revista Science, susține că o parte importantă a apei din Sistemul Solar este mai bătrână decât Soarele, provenind din spațiul interstelar. În acest model, până la jumătate din apa de pe Terra ar proveni din mediul interstelar și ar precede nașterea Soarelui.
Apa este considerată elementul esențial pentru evoluția vieții pe Pământ, iar explicarea modului în care planeta noastră a devenit albastră ar putea ajuta la înțelegerea formării planetelor și apariției vieții în alte colțuri ale Universului. Apa este omniprezentă în Sistemul Solar, fiind regăsită nu doar pe Terra, ci și pe alte planete, sateliții acestora, comete și meteoriți. De asemenea, apa este prezentă sub formă de gheață în norii de gaze și praf din mediul interstelar, spațiul în care se formează noi stele și sisteme planetare.
Până acum, majoritatea cercetătorilor considerau că formarea violentă a Soarelui ar fi distrus această apă primordială, ulterior fiind recreată în nebuloasa solară, discul protoplanetar care înconjura Soarele la începuturile sale și din care s-au format planetele. În acest caz, procentul de apă din diverse sisteme planetare ar fi variat considerabil, ceea ce ar avea implicații pentru posibilitatea de apariție a vieții.
Noul studiu a pornit de la cercetarea proporției de hidrogen și deuteriu în apa din Sistemul Solar. Deuteriul este un izotop al hidrogenului, iar prezența sa indică modul în care s-a format apa. De exemplu, apa înghețată din mediul interstelar are un procent mai mare de deuteriu datorită temperaturilor foarte scăzute la care se formează. Folosind o simulare computerizată a evoluției nebuloasei solare timp de un milion de ani, cercetătorii susțin că Soarele nu ar fi putut distruge apa din mediul interstelar și nici produce volumul de apă care conține deuteriu în proporțiile regăsite în meteoriți.
În concluzie, o parte importantă a apei care se găsește acum în Sistemul Solar provine din mediul interstelar și s-a format înainte de nașterea Soarelui, în urmă cu aproape 4,6 miliarde de ani. Totodată, cercetătorii estimează că un procent de până la 50% din apa de pe Terra provine din mediul interstelar, fiind mai bătrână decât Soarele. În cazul în care formarea sistemului nostru solar a urmat un model tipic, concluziile studiului sugerează că și alte sisteme planetare din Univers ar putea fi bogate în apă și materii organice din mediul interstelar.
Simulări similare au mai fost încercate și de alți cercetători, dar rezultatele sunt variate și uneori contradictorii. Noul studiu a fost publicat în revista Science din 26 septembrie 2014 cu titlul „The ancient heritage of water ice in the solar system”.
Surse: Carnegie Institution, Science, Science