Archaeornithura meemannae – o pasăre de acum 130 milioane de ani

Archaeornithura
Archaeornithura meemannae / ilustrație Zongda Zhang

Archaeornithura meemannae este o nouă specie pentru știință, iar paleontologii susțin că a trăit cu 5-6 milioane înaintea altor păsări preistorice similare descoperite până acum. Archaeornithura meemannae zbura la începutul Cretacicului, în urmă cu aproximativ 130,7 milioane de ani, și face parte din aceeași ramură evolutivă care a dat naștere tuturor păsărilor din prezent.

La originea descrierii speciei stau două specimene fosile foarte bine prezervate, ce au fost descoperite în formațiunea geologică Huajiying. Situat în provincia Hebei din nord-estul Chinei, depozitul fosil aviar este considerat al doilea ca vechime după Solnhofen din Germania, unde a fost descoperită specia Archaeopteryx.

Conform cercetătorilor, Archaeornithura meemannae face parte din încrengătura Ornithuromorpha, o linie evolutivă ce cuprinde toate păsările moderne, dar din familia Hongshanornithidae, un grup divers de păsări limicole mici fără urmași în prezent. Archaeornithura meemannae pare să fi fost adaptată la viața în preajma cursurilor de apă, prezentând o serie de caracteristici specifice, cum ar fi picioarele lungi.

Remarcabil pentru o vietate care a trăit în urmă cu 130,7 milioane de ani, A. meemannae se aseamănă destul de mult cu păsările de astăzi. Aproape tot corpul era acoperit cu pene, iar structura anatomică îi permitea să zboare cu ușurință, având aripi similare cu unele dintre păsările actuale. Adaptarea la habitatul semi-acvatic sugerează că evoluția acestor păsări a început cu cel puțin câteva milioane de ani înainte de existența speciei A. meemannae.

Conform datelor de până acum, unii dinozauri theropozi carnivori și-au redus dimensiunile timp de aproximativ 50 de milioane de ani, evoluând în strămoșii păsărilor. Archaeopteryx, considerată drept „prima pasăre”, a trăit în urmă cu aproximativ 150 milioane de ani, iar primii strămoși ai păsărilor moderne ar fi apărut în urmă cu cca. 100 milioane de ani. După dispariția dinozaurilor, păsările s-au diversificat rapid în mai puțin de 10 milioane de ani.

Descrierea speciei Archaeornithura meemannae a fost publicată în revista Nature Communications sub titlul „The oldest record of ornithuromorpha from the early cretaceous of China”.

Archaeornithura holotype
Specimenul tip Archaeornithura meemannae / imagine Wang et al., Nature Communications

Sursă: Nature Communications