Gravurile descoperite în peștera Armintxe din orașul Lekeitio au fost descrise drept „cele mai spectaculoase și impresionante” din Spania. Arta rupestră are o vechime estimată la 14000 ani și înfățișează peste 30 de animale, printre care și doi lei. Deși au o vârstă similară cu alte reprezentări din zonă, gravurile se aseamănă mai mult cu cele descoperite în regiunea franceză a Munților Pirinei. Conform arheologilor, acest fapt ar indica contacte între grupurile umane din cele două regiuni.
Orașul Lekeitio este situat în provincia Bizkaia (Vizcaya) din nordul Spaniei, la cca. 35 km de Bilbao. Deși peștera Armintxe era cunoscută de localnici, nimeni nu s-a aventurat să o exploreze. În luna mai 2016, la aproximativ 50 metri de intrarea în peșteră, arheologii au descoperit pereți pe care au fost gravate diverse reprezentări zoomorfe.
Până acum, cercetătorii au identificat optsprezece cai, cinci capre, doi bizoni, doi lei și încă patru patrupede cu identitate incertă. Întreaga sală nu pare să fi fost vizitată de mii de ani, iar arheologii speră să descopere mai multe indicii despre autorii gravurilor în solul peșterii. Din primele estimări, arta rupestră aparține culturii Magdalenian din Paleoliticul superior, având o vechime de aproximativ 14000 ani.
Spre deosebire de alte reprezentări artistice din aceeași perioadă și regiune, cum ar fi gravurile din peștera Atxurra, arta parietală din peștera Armintxe are și elemente considerate abstracte, semicercuri și linii, ce sunt aproape identice cu cele din Pirineii francezi. Descoperirea este considerată spectaculoasă deoarece gravurile sunt foarte bine conservate și vizibile, nu au fost alterate în timp de alți oameni, sunt unice în regiune și Peninsula Iberică. Peștera nu va fi deschisă publicului, dar autoritățile locale susțin că vor folosi tehnologii moderne pentru a pune la dispoziția celor interesați reprezentări digitale.
Sursă: Bizkaiko Foru Aldundia