Așezare veche de 10.000 de ani descoperită în Israel

O așezare datând de acum zece mii de ani a fost descoperită întâmplător în timpul operațiunilor de lărgire a autostrăzii 38 în Estaol, Israel. Cercetările derulate de specialiștii Autorității pentru Antichități din Israel au relevat o așezare umană cu cele mai vechi vestigii datând din secolul 8 î.Hr., iar cele mai recente de la sfârșitul secolului 4 î.Hr. Șantierul arheologic este situat la aproximativ 15km de Ierusalim, în orașul antic Eshtaol, menționat de mai multe ori în Biblie.

Conform cercetătorilor, situl își are începuturile în perioada primelor așezări umane în care au fost domesticite animale și s-a început cultivarea plantelor. Vestigiile cele mai recente arată că locația a trecut prin mai multe faze de reconstrucție și planificare urbană, un stadiu mai avansat al civilizației antice.

Situl este primul de acest fel descoperit în zonă și indică trecerea de la viața nomadă, în căutarea hranei, la primele așezări umane.

mazzeva Estaol Israel
Templul de la Estaol – imagine Israel Antiquities Authority

Printre cele mai importante descoperiri din sit se numără un templu datat cu aproximație în cea de-a doua jumătate a secolului 5 î.Hr. În cadrul presupusului templu se află o stâncă de 1,3m și câteva sute de kilograme, denumită de regulă mazzeva. Conform arheologilor, stânca a fost prelucrată pe șase părți și orientată către est. Templul este unul din puținele cunoscute în zonă datând din respectiva perioadă.

Alte descoperiri includ un grup de nouă topoare de piatră, unele dintre ele posibil folosite în ritualuri religioase. Printre cele mai vechi obiecte excavate până acum, datate la cca. 10000 de ani, sunt un cuțit de piatră și mai multe resturi de ceramică.

Deși cercetările continuă, Autoritatea pentru Antichități a decis să deschidă situl pentru a fi vizitat gratuit de public.  Descoperirea de la Estaol nu este singura de acest fel, tot în cadrul lucrărilor de reface a unei alte autostrăzi fiind descoperite recent vestigii de aproximativ 9500 de ani.

Sursă: Israel National News