Aspirina NU previne afecțiunile cardiovasculare

Aspirin
Aspirina cardio nu este pentru oricine / imagine Bayer HealthCare

Contrar sfaturilor generale, aspirina nu previne atacul de cord sau accidentul vascular cerebral în cazul persoanelor care nu suferă de afecțiuni cardiovasculare. Afirmația aparține autorităților de reglementare americane și a fost publicată în urma respingerii solicitării grupului farmaceutic Bayer AG de a comercializa aspirina ca medicament ce previne infarctul miocardic la persoanele care nu au fost depistate cu afecțiuni cardiovasculare.

FDA, agenția federală pentru controlul medicamentelor din SUA, susține că aspirina este folosită uneori drept metodă de prevenție primară de persoanele care nu au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare pentru a reduce riscul unui infarct sau accident vascular cerebral.

Analizând rezultatele studiilor realizate începând din 2003, FDA a ajuns la concluzia că nu există dovezi care să susțină folosirea aspirinei pentru prevenția primară, administrarea de aspirină neavând vreun efect benefic în prevenirea atacului de cord sau celui cerebral. Mai mult, FDA atrage atenția asupra riscurilor asociate utilizării aspirinei, printre care creșterea riscului de hemoragie gastro-intestinală.

Totuși, rezultatele cercetărilor de până acum susțin utilizarea aspirinei pentru prevenirea unui nou infarct miocardic sau a unui nou accident vascular cerebral la pacienții diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare și care au suferit deja un astfel de eveniment. Și în acest caz, FDA atrage atenția că administrarea zilnică de aspirină trebuie realizată doar după consultarea medicului specialist.

În prezent, decizia FDA este susținută de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), principale institute de cercetare medicală ale guvernului american, iar o nouă evaluare a rolului aspirinei în prevenția primară ar putea fi realizată în următorii ani, dacă studiile aflate în derulare vor aduce rezultate semnificative.

Reprezentații grupului Bayer au declarat că decizia FDA nu afectează indicațiile cardiovasculare ale aspirinei în afecțiunile cardiovasculare care au fost aprobate anterior.

În concluzie, până la noi descoperiri medicale, aspirina nu previne un prim infarct miocardic sau atac cerebral, dar ar putea preveni repetarea lor în cazul pacienților cu un astfel de istoric medical.

Surse: FDA, Bloomberg, Bayer HealthCare