O nouă specie de hominin a fost descoperită și descrisă, adăugând încă o piesă la puzzle-ul complicat al umanității. Australopithecus deyiremeda împărțea habitatul cu Australopithecus afarensis, specia faimoasei Lucy, dar pare să fi fost adaptat pentru un alt tip de dietă. Descoperirea sa susține ipoteza diversității mai mari a speciilor primitive de hominini, posibili strămoși ai omului modern.
Descrierea noii specii a pornit de la un fragment de maxilar superior (BRT-VP-3/1) descoperit în zona Woranso-Mille din regiunea Afar, Etiopia, în data de 4 martie 2011. Ulterior, în aceeași zonă au fost descoperite și două fragmente de mandibulă (BRT-VP-3/14 și WYT-VP-2/10). Datarea realizată prin mai multe metode indică o vechime cuprinsă între 3,3 și 3,5 milioane de ani.
Cum Australopithecus afarensis a trăit din urmă cu 3,8 până acum aproximativ 2,9 milioane de ani tot în actuala zona Afar, noua specie a fost denumită Australopithecus deyiremeda pornind de la cuvintele deyi (apropiat) și remeda (rudă) din limba locală. În privința diferențelor, Au. deyiremeda și Au. afarensis se deosebesc prin forma și dimensiunea dinților, precum și construcția mandibulei.
Echipa coordonată de Dr. Yohannes Haile-Selassie, care a descoperit și descris noua specie, susține că Au. deyiremeda avea un smalț mai gros pe molari și canini mai mici, fapt ce ar indica o dietă diferită de Lucy și specia sa. De asemenea, cercetătorii au descris recent și fragmente dintr-un picior de hominin, cu o vârstă de 3,4 milioane de ani, care pare să fi avut un mod de deplasare bipedă diferit de Au. afarensis, dar nu s-a putut stabili cărei specii îi aparține.
Noile cercetări, precum și alte descoperiri recente cu privire la Australopithecus prometheus, cele mai vechi unelte din piatră și Omul din Ledi-Geraru, confirmă că hominini primitivi erau mult mai diverși decât se estimase până acum. Conform Dr. Yohannes Haile-Selassie, dovezile fosile indică cel puțin două, dacă nu chiar trei, specii de posibili strămoși ai omului care au trăit în același interval temporal și în strânsă proximitate geografică. Studiul „New species from Ethiopia further expands Middle Pliocene hominin diversity” a fost publicat în revista Nature.
Surse: Cleveland Museum of Natural History, Nature