Cei mai mari și mai vechi baobabi africani

Baobab african
Baobabul Chapman în iunie 2015 și ianuarie 2016 / foto Adrian Pătruţ et al.

Cei mai mari și mai vechi baobabi africani sunt pe cale de dispariție, conform datelor culese de colectivul coordonat de Prof. dr. Adrian Pătruţ. Printre aceștia, un baobab cu o vârstă estimată la cca. 2540 de ani, considerat a fi cel mai vechi exemplar al speciei Adansonia digitata L. și cel mai longeviv copac dintre angiosperme. Deși cauzele nu sunt elucidate, este posibil ca baobabii africani să fie afectați de schimbările climatice.

Arborii din genul Adansonia sunt cunoscuți drept baobabi și ușor de recunoscut datorită trunchiurilor masive. Specia Adansonia digitata L. este denumită în mod obișnuit baobabul african, fiind răspândită în regiunile mai aride ale Africii. Baobabul era deja considerat cel mai longeviv arbore din sub subîncrengătură Angiospermae (angiosperme sau plante cu flori), cu vechimi estimate la peste 1000 de ani.

Noua cercetare, coordonată de Prof. dr. Adrian Pătruţ (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca), a utilizat datarea prin metoda radiocarbonului (C14) pentru a stabili vârsta mai multor exemplare de baobab african. Conform datelor publicate în revista Nature Plants, cel mai bătrân baobab identificat a fost un specimen cunoscut drept Panke din Mbuma, Zimbabwe, cu o vechime estimată la aproximativ 2450 ani și un diametru de cca. 25 metri. Din păcate, acest baobab s-a prăbușit treptat în perioada 2010-2011.

Baobabul Panke
Baobabul Panke fotografiat în 1997 / foto ©Jocelyn Alexander/Adrian Pătruţ et al.

O soartă identică sau similară au avut-o și alți baobabi masivi identificați de cercetători: specimenul Dorslandboom din Namibia (vârstă estimată 1956 ani), Glencoe din Africa de Sud (~1931 ani), Chapman din Botswana (~1381 ani),Holboom (~1760 ani) și Grootboom (~1575 ani) din Namibia. Din datele de până acum, 9 din 13 cei mai vechi baobabi și 5 din 6 cele mai masive specimene cunoscute s-au uscat total sau parțial în ultimii 12 ani.

Cum dispariția baobabilor nu a fost cauzată de o epidemie și uscarea a fost constatată la mai multe alte exemplare mature, cercetătorii bănuiesc că fenomenul ar putea fi legat de schimbările climatice, în special în partea de sud a Africii. Articolul „The demise of the largest and oldest African baobabs” a fost publicat în revista Nature Plants.
Sursă: Nature Plants