Becul cu grafen a ajuns în magazine, prețul este ridicat

Graphene Light Bulb E27
Bec cu grafen comercializat în prezent

Becul cu grafen a ajuns în magazine, după aproape doi ani de la anunțul și termenul inițial. Pentru moment, prețul unui bec cu grafen nu este chiar atractiv și produsul pare mai mult artizanal decât un bun de larg consum. Totuși, promisiunea de „90% economie de energie în comparație cu becurile cu incandescență” ar trebui să atragă mai mult interes din partea investitorilor și magazinelor de specialitate.

Așa cum explicam în prima știre despre potențialul iluminatului economic, grafenul este o formă a carbonului mai rezistentă decât oțelul, cu bună conductivitate electrică și termică. Deși numeroase studii au preconizat potențiale aplicații, materializarea practică a întârziat să apară. În cazul becului cu grafen, pe lângă dificultățile tehnice, compania înființată inițial de Universitatea Manchester a trecut printr-o fuziune cu producătorul chinez JTX.

În cele din urmă, Graphene Lighting a anunțat disponibilitatea becului cu grafen în magazinul on-line Amazon. Pentru moment, Graphene Lighting oferă doar produsul cu codul A19-P-DH-8-WW-A230-CFD-E27, un bec cu dulie E27. Conform specificațiilor, becul are un consum de 8W și produce o lumină echivalentă cu cea a unui bec cu incandescență de 80W. Pe pagina oficială însă, echivalența este de 60W pentru 8W. Solicitând clarificări, am primit un răspuns indirect de la 2D Graphene Research

bec cu grafen 8W
60W sau 80W?

Prețul pentru un bec cu grafen variază între 10,42 Euro în Amazon Italia, 13,02 Euro în Amazon Germania și 16,18 Euro în Amazon Franța. Cum transportul până în România mai costă aproximativ 7,62 Euro, becul cu grafen nu este chiar o achiziție economică în acest moment. În măsura în care Graphene Lighting va reuși să crească și diversifice oferta, becul cu grafen ar putea să apară în mai multe magazine și costul să scadă.