Becul cu grafen, viitorul iluminatului economic?

bec cu grafen
Becul cu grafen prezentat în premieră / imagine University of Manchester

Grafenul a tot fost prezentat drept „materialul minune”, dar aplicațiile practice au rămas în mare parte la stadiul de concept. Becul cu grafen ar putea fi primul produs care să iasă din laborator și să ajungă în magazine până la sfârșitul anului. Conform firmei producătoare, becul cu grafen ar reduce consumul de energie electrică cu 10% și ar trebui să aibă o durată de viață mai mare. Pentru moment, nu au fost oferite prea multe detalii despre produsul care va fi comercializat, reprezentanții Universității Manchester realizând o demonstrație practică (foto) cu ocazia inaugurării National Graphene Institute (NGI).

Grafenul a fost descoperit în anul 2004 de către cercetătorii de origine rusă Andre Geim și Konstantin Novoselov din cadrul Universității Manchester. Descoperirea le-a adus Premiul Nobel pentru Fizică în 2010 și a stârnit un val de interes privind potențiale utilizări practice. Grafenul este o formă a carbonului în care atomii sunt dispuși într-o matrice hexagonală bidimensională. Descoperirea sa s-a produs prin separarea unui singur strat de atomi din grafit, mineralul binecunoscut din majoritatea creioanelor.

Structura grafenului îl face mai rezistent decât oțelul, un bun conducător electric și termic, dar și flexibil și aproape transparent. Lista potențialelor aplicații este în continuă creștere, de la gadget-uri transparente, la industria grea și dispozitive medicale de ultimă generație. Totuși, până în prezent, grafenul nu a fost utilizat într-un produs care să fie disponibil publicului larg.

Becul economic cu grafen ar putea fi primul de acest fel, iar compania Graphene Lighting susține că îl va comercializa până la sfârșitul acestui an. Fără a da date exacte despre preț, reprezentanții firmei susțin că becul cu grafen va fi mai ieftin decât becurile LED disponibile acum pe piață. Becul păstrează aspectul tradițional, oferă posibilitatea de a varia intensitatea luminoasă și ar trebui să aibă o durată de utilizare mult mai mare, datorată conductivității și rezistenței grafenului.

Împreună cu sursele de energie alternativă și Internetul lucrurilor, becul cu grafen ar putea face parte din noile orașe și case inteligente. Dacă „materialul minune” va reuși să ne aducă becul viitorului și un iluminat mai economic, rămâne să vedem după ce produsul va ajunge în magazine.
Surse: BBC, University of Manchester