BioPen „rescrie” țesutul osos

BioPen

BioPen este un nou dispozitiv medical care va permite chirurgilor să realizeze implanturi osoase personalizate „desenând” zona afectată. Dispozitivul folosește tehnologii de tipărire 3D a țesutului viu pentru a permite medicilor să completeze secțiunile osoase deteriorate cu un amestec celular.

Substanța aplicată este formată din celule aflate într-un bio-polimer, de obicei un extract de alge, și protejate la exterior de un gel. BioPen poate fi asemănat cu o seringă în care se combină substanțele necesare, iar portabilitatea permite chirurgului să aplice materialul biologic, „cerneala” bio stiloului, direct în porțiunea osoasă care are nevoie de reparații.

Cu ajutorul unei surse de lumină ultravioletă, materialul se solidifică în locul în care a fost aplicat, oferind protecție celulelor în timp ce sunt așezate straturile succesive necesare pentru a umple rana.

Ulterior, celulele se vor multiplica și diferenția în celule nervoase, musculare sau osoase pentru a forma un țesut funcțional. BioPen poate aplica și soluții care să stimuleze creșterea sau medicamente, controlul exact permițând distribuirea substanțelor în zonele dorite.

BioPen
BioPen în acțiune

Prototipul BioPen a fost realizat de către cercetătorii Universității din Wollongong (Australia) și Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science( ACES) folosind tehnologiile de tipărire 3D existente deja în laboratoare. Medicii speră că dispozitivul va scurta timpul necesar unei operații și va grăbi procesul de recuperare. Proiectul are la bază recentul succes ACES, cercetătorii instituției reușind să crească un nou cartilaj pentru genunchi din celule stem.

Prototipul BioPen a fost transferat Spitalului St. Vincent din Melbourne pentru efectuarea primelor teste clinice. Profesorul Peter Choong, șeful secției de ortopedie, susține că acest tip de tratament ar putea fi util pentru repararea țesuturilor osoase sau cartilaginoase afectate sever, cum ar fi rănile cauzate de accidentele rutiere.

În viitor, se speră ca progresul tehnologiilor de tipărire 3D să aducă și mai multe inovații de acest fel printre dispozitivele medicale.

Sursă: University of Wollongong updated