Bitcoin – ghidul începătorului

Chiar dacă are mulți adversari și a trecut prin mai multe perioade dificile, Bitcoin pare să supraviețuiască și să ofere o tehnologie nouă, cu posibilități revoluționare de utilizare. Conceptul monedei digitale se potrivește perfect lumii actuale aflată în continuă mișcare, dominată de tehnologia mobilă și omniprezentă. Prin comparație cu Bitcoin sau altă monedă digitală, orice vizită la bancă pare o excursie într-un alt secol, o eră a timpului pierdut la ghișeu completând zeci de hârtii inutile.

Cu toate astea, nici Bitcoin nu e chiar simplu de înțeles la început, mai ales în absența unor surse credibile și structurate. Din acest motiv, Bitcoin ghidul începătorului ar putea fi util pentru înțelegerea modului de funcționare al monedelor digitale. Trecând peste explicațiile de bază prezentate în Bitcoin – moneda viitorului sau o alta bula speculativă?, să vedem cum putem obține Bitcoin, cum se tranzacționează și ce se poate cumpăra cu o monedă digitală.

1. Portofelul Bitcoin – Bitcoin wallet

În primul rând, indiferent de modul în care dorim să obținem Bitcoin, avem nevoie de un portofel digital, așa numitul Bitcoin wallet. Un portofel este o aplicație care se conectează la rețeaua Bitcoin și permite păstrarea și tranzacționarea monedei cu orice alt utilizator. Deși este recomandat să folosim aplicația Bitcoin Core (Windows, MacOS, Linux), aceasta descarcă tot istoricul tranzacțiilor Bitcoin (block chain) care ocupă cca. 20GB de date.

Alte portofele Bitcoin recomandate sunt MultiBit (Windows, MacOS, Linux), hive (MacOS), Armory (Windows, MacOS, Linux), Electrum (Windows, MacOS, Linux, Android) și Bitcoin Wallet (Android). Din păcate pentru posesorii de iPhone sau alte dispozitive cu iOS, Apple a blocat aplicațiile de acest fel în magazinul oficial.

O altă posibilitate este folosirea unui portofel on-line, prin intermediul diverselor site-uri care asigură servicii de acest gen, dar acestea sunt vulnerabile la diverse atacuri informatice, putând pierde datele utilizatorilor și monedele deținute. Printre portofelele de acest gen sunt: BlockChain.info, BitGo.com, GreenAddress.it, Coinbase.com și Coinkite.com.

Oricare ar fi aplicația aleasă, principiul de funcționare este același: generează adrese unice de forma 1HB5XMgmzFVj5ALj6mfBsbifToD4miY36v care pot fi folosite pentru a primi, stoca și transmite Bitcoin. Nu există o limită de adrese, orice utilizator putând genera și folosi oricâte. Informațiile despre Bitcoin sunt stocate în portofel sub forma unor chei private, date autentificate de o semnătură criptografică care certifică prin intermediul rețelei Bitcoin tranzacțiile și suma disponibilă la o anumită adresă. Este recomandat să salvăm o copie de siguranță a portofelului pe un mediu extern, în meniul aplicațiilor regăsindu-se funcția de backup. Spre deosebire de un portofel real sau un card bancar, un portofel Bitcoin nu poate fi recuperat în cazul în care este pierdut.

adresa bitcoin
O adresă Bitcoin

2. Producerea Bitcoin – Bitcoin mining

„Mineritul” este modul în care se produc monedele digitale Bitcoin, rețeaua formată din milioane de echipamente rezolvând probleme matematice din ce în ce mai complexe și generând cheile criptografice pentru confirmarea tranzacțiilor. Un „block” este o înregistrare a tranzacțiilor efectuate, totalitatea acestora formând „block chain”. Rezolvarea unui block, implicit confirmarea tranzacțiilor incluse, conduce la recompensarea celui care a găsit soluția cu 25 Bitcoin.

La începutul Bitcoin, un calculator și o placă video de ultimă generație erau suficiente pentru a produce moneda digitală. Pe măsură ce dificultatea a crescut, puterea de calcul necesară a depășit capacitățile oferite de calculatoarele personale și au apărut echipamente cu procesoare dedicate, ASIC. Printre cei mai cunoscuți producători de astfel de sisteme se numără Bitmain Tech, Avalon și Butterfly Labs.

De asemenea, utilizatorii își pot pune în comun resursele hardware printr-un „pool”, mai multe echipamente lucrând împreună. Cele mai cunoscute altfel de servicii sunt GHash.IO, Eligius, BTC Guild și Eclipse, fiecare având diverse taxe și comisioane.

Orice echipament am folosi, avem nevoie de un program care să se conecteze la rețeaua Bitcoin și să participe la „minerit”.  Printre cele mai utilizate sunt: BFGMiner (Windows, Linux), cgminer (Windows, Linux, neoficial MacOS) și Mac Miner (MacOS). Acestea pot fi configurate să lucreze pe cont propriu, dar șansele de a rezolva un „block” sunt foarte mici și este recomandată asocierea la un „pool” care recompensează utilizatorul în funcție de puterea de calcul adusă în rețea.

Există diverse calculatoare de profitabilitate care încearcă să estimeze câștigul potențial din activitatea de minerit în funcție de puterea de calcul a echipamentului, costurile de operare și valoarea de piață Bitcoin. Printre acestea Bitcoinx, CEX Bitcoin Profit Calculator sau Bitcoin Mining Calculator, majoritatea demonstrând că „mineritul” nu mai este profitabil pentru utilizatorii obișnuiți în condițiile creșterii exponențiale a dificultății și scăderii valorii Bitcoin în raport cu dolarul american.

O altă soluție de minerit, fără a folosi echipamente proprii, este „cloud mining”. Utilizatorul închiriază puterea de calcul a unui echipament, primind în schimb Bitcoin proporțional cu timpul de utilizare. Astfel de servicii sunt CEX.IO, Cloud Hashing sau Nimbus Mining.

3. Tranzacționarea Bitcoin

Cum mineritul nu prea mai e profitabil, putem cumpăra Bitcoin de la utilizatorii care dețin deja. Lipsa reglementărilor legale în domeniul monedelor digitale a permis apariția a diverse site-uri și afaceri care intermediază tranzacțiile, dar unele dintre acestea s-au dovedit a nu fi de încredere. Cel mai bun exemplu este MtGox, printre primele și cele mai mari servicii de acest fel, care și-a anunțat falimentul în luna februarie 2014, susținând că o breșă de securitate a permis sustragerea unor fonduri importante.

Printre cele mai mari site-uri care intermediază tranzacțiile cu Bitcoin sunt: BitStamp, Bitfinex, BTC-E, Kraken și bitcoin.de. Un alt site, LocalBitcoins, intermediază tranzacțiile directe între utilizatorii aflați în aceeași localitate sau arie geografică. În România există câteva pagini de acest fel, dar activitatea lor nu este reglementată și Ministerul de Finanțe nu s-a pronunțat în privința legalității tranzacțiilor: Bitcoin Romania și btcXchange.

4. Cumpărături cu Bitcoin

Din ce în ce mai multe firme încep să accepte Bitcoin ca mijloc de plată, chiar dacă nu a fost recunoscut legal la nivel global. O sursă bună de informații în acest domeniu este site-ul useBitcoins.info care prezintă magazinele on-line care acceptă plăți în Bitcoin organizate pe domenii de activitate, precum și magazinele obișnuite din diverse zone geografice. În România, apar pe hartă doar trei locații.

bitcoin Romania
Cumpărături cu Bitcoin în România

Avantajul tranzacționării Bitcoin este posibilitatea de a transfera orice sumă de bani, în orice colț al lumii, fără taxe și aproape instantaneu. Fără completarea de formulare bancare și plata comisioanelor de transfer, simplu precum scanarea unui cod QR. Dezavantajul de moment este statutul incert, care ar putea aduce utilizatorii într-o zonă gri a cadrului legal, la limita operațiunilor considerate a fi spălare de bani.

Principiile de producere și tranzacționare pentru Bitcoin se aplică, în mare măsură, și pentru alte monede digitale, cele mai populare alternative la Bitcoin fiind: Litecoin, Peercoin, Dogecoin și Namecoin.

bitcoin legal
România în zona gri a legalității Bitcoin

Surse: Bitcoin.org, CNN