Bitcoin – moneda viitorului sau o alta bula speculativă?

bitcoin
Bitcoin în formă fizică / imagine Casascius

Bitcoin este un nou tip de monedă digitală și, în același timp, o nouă metodă de a face plăți. Susținătorii săi îi laudă independența și detașarea față de sistemele financiare și bancare convenționale. Criticii spun că încurajează anarhia, criminalitatea și nu este decât o altă bulă speculativă. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc și pentru fiecare tabără există argumente și contraargumente suficiente pentru o discuție perpetuă. Dar să începem cu începutul:

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este prima implementare a conceptului unei cripto-monede, o monedă digitală care utilizează criptografia pentru a fi creată și a controla tranzacțiile. Emiterea unui Bitcoin presupune rezolvarea unei probleme matematice, operație denumită „mining” – „minerit” prin analogie cu extragerea aurului. Dificultatea problemelor crește continuu, utilizatorii care participă la crearea unui Bitcoin fiind recompensați cu o cotă parte din monedă, dintr-un total de 21 milioane de monede Bitcoin care pot fi generate.

Spre deosebire de un sistem financiar bazat pe o bancă centrală care emite monedă, rețeaua Bitcoin nu este deținută de nimeni, ci este creată și controlată de toți cei care participă la ea. Utilizatorii își pot crea adrese personalizate, „portofele” digitale în care păstrează moneda acumulată sau achiziționată. Tranzacțiile se pot realiza direct între oricare doi utilizatori, indiferent de locația acestora și fără a avea nevoie de un intermediar.

Deși tranzacțiile sunt anonime, în sensul că orice utilizator poate avea oricâte adrese fără a își declina identitatea, tot istoricul monedei Bitcoin, de la creare și până la ultimele tranzacții, este înregistrat în „block chain”. De exemplu, dacă consultăm istoricul tranzacțiilor pentru adresa de donații WikiLeaks (1HB5XMLmzFVj8ALj6mfBsbifRoD4miY36v) vom constata că a primit până acum aproximativ 3856 Bitcoin. Această imensă bază de date, având aproximativ 19GB, este partajată între toți utilizatorii sistemului pentru a nu permite unei singure entități să controleze sistemul de plăți și pentru a verifica fiecare tranzacție.

Bitcoin există și în formă fizică, întreprinzătorul american Mike Caldwell oferind așa numitele Casascius Bitcoin, codul unic al unui Bitcoin fiind încorporat într-o monedă care poate fi placată cu aur.

Cum a ajuns Bitcoin să aibă valoare?

Ca orice mijloc de plată, Bitcoin are valoare atâta timp cât utilizatorii săi îi acordă încredere și recunosc moneda drept o modalitate de mijlocire a unei tranzacții. Ascensiunea Bitcoin a început odată cu accentuarea crizei economice și prăbușirea unor sisteme bancare. Deponenții și-au văzut economiile blocate în bănci, nu au mai putut face tranzacții, iar o monedă digitală, în care schimburile să fie realizate direct și fără taxe, a apărut ca o soluție inovatoare.

De la primele tranzacții din 2009, Bitcoin a avut o evoluție relativ stabilă până în 2011, cursul de schimb în raport cu dolarul american crescând de la 0,30 $ pentru un Bitcoin(BTC), până la aproximativ 17 $. La începutul anului 2011, o serie de probleme ale entităților care efectuau tranzacții în dolari au condus la scăderea rapidă a cursului la valoarea de 5$/BTC. Anii 2011 și 2012 au fost perioade de consolidare, cursul variind destul de puțin și ajungând la aproximativ 14$/BTC.

preț bitcoin
Evoluția prețului Bitcoin în raport dolarul american în perioada mai 2012 – martie 2014 / imagine blockchain.info

În 2013, prețul unui Bitcoin a explodat de la 14$/BTC în ianuarie la un maxim istoric de peste 1000 dolari în perioada noiembrie – decembrie 2013. Un rol important în această ascensiune l-a avut criza economică din Cipru care a condus la blocarea conturilor deponenților din mai multe bănci. Un alt factor de creștere a fost reprezentat de investițiile masive în infrastructură și implicarea unor investitori de pe WallStreet, printre cei mai celebrii find gemenii Winklevoss. Dacă până în 2013 rețeaua Bitcoin era dominată de mici „producători” de monedă, implicarea unor companii și investitori a dus procesul de „minerit” în aria profesională, echipamente din ce în ce mai puternice fiind conectate la rețea.

Creșterea spectaculoasă a cursului de schimb în raport cu dolarul a atras atenția autorităților, în multe state moneda Bitcoin nefiind recunoscută drept mijloc legal de plată. În luna decembrie, anunțul Băncii Centrale a Chinei privind interzicerea tranzacțiilor în Bitcoin a marcat începtul declinului Bitcoin. Cursul de schimb a scăzut constant și a ajuns în câteva luni între 550 și 650 $/BTC.

Care sunt avantajele Bitcoin?

Conform bitcoin.org, principalele avantaje sunt:

– o monedă Bitcoin poate fi transferată direct de la un utilizator la celălalt, fără a trece printr-o bancă sau altă entitate financiară, deci fără taxe;

– „portofelul” Bitcoin nu poate blocat precum un cont bancar;

– nu există limite privind valoarea tranzacțiilor;

– tranzacțiile sunt anonime, transparente și pot fi realizate din orice locație cu acces la Internet.

Care sunt dezavantajele Bitcoin?

Dezavantajele principale decurg atât din modul în care a fost gândită rețeaua, cât și din percepția publică privind acest sistem de plată. Nefiind reglementată de o bancă centrală, valoarea monedei Bitcoin poate varia foarte mult, utilizatorii putând pierde sume considerabile în intervale mici de timp. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a emis un avertisment în luna decembrie 2013 considerând tranzacțiile în Bitcoin foarte riscante și sfătuind utilizatorii să nu facă economii în Bitcoin.

Un alt dezavantaj este acceptarea restrânsă de către comercianți. În lipsa unui cadru legal, mulți comercianți sunt reticenți în a permite tranzacțiile în Bitcoin. Chiar dacă nume mari, precum retailer-ul american Overstock.com, Virgin Galactic, WordPress sau Reddit, acceptă plăți în Bitcoin, alți comercianți importanți nu oferă această facilitate.

O serie de contestatari ai monedei digitale susțin că este un mijloc de evaziune fiscală, o adevărată „armă” menită să distrugă sistemul de bănci centrale și posibilitatea statului de a colecta taxe și a monitoriza tranzacțiile cetățenilor. Evoluția monedei digitale nu ar fi decât o bulă speculativă care se va sparge și va lăsa utilizatorii cu pierderi însemnate. Din aceste motivce, Paul Krugman, editorialist NYTimes și deținător al premiului Nobel pentru economie, a susținut că „Bitcoin este malefică”.

Care este viitorul Bitcoin?

Nu toți economiștii sunt de acord cu afirmațiile lui Paul Krugmanm, iar experiența ne învață că și sistemele bancare clasice pot eșua lamentabil falimentând clienții. FBI a dovedit că poate combate activitățile financiare ilegale, arestând persoanele suspectate de administrarea Silk Road, o pagină în care erau tranzacționate droguri și arme cu ajutorul Bitcoin. Spre deosebire de bancnotele de 100 de dolari, moneda de schimb preferată de infractorii din întreaga lume, tranzacțiile în Bitcoin pot fi urmărite, fiind disponibile oricui în „block chain”.

La începutul anilor 2000, PayPal și eBay reușeau să treacă cu bine de bula dot-com, iar acum PayPal este un mijloc de plată acceptat universal. David Marcus, președintele PayPal, a declarat la începutul anului 2014 că are încredere în Bitcoin și compania studiază posibilitatea de a accepta plăți în Bitcoin.

De asemenea, un oficial Google a confirmat că este evaluată posibilitatea de a folosi Bitcoin în cadrul sistemului propriu de plăți. Dacă moneda Bitcoin va fi acceptată de marile companii din domeniul tehnologiei, ar putea deveni unul din sistemele de plăți ale viitorului.

Chiar dacă Bitcoin nu va fi decât o bulă speculativă, conceptul monedei digitale va continua să existe și va deveni mijlocul de a face „troc” în lumea Internetului. Oricare doi utilizatori care conferă o valoare de schimb unei monede digitale, o pot folosi pentru tranzacțiile reciproce. Desigur, principul se aplică și la comunități mai mari. Cel mai bun exemplu este anunțul unui trib de amerindieni care dorește să lanseze propria monedă digitală, denumită MazaCoin, pentru a renunța la dolarul american.

O altă posibilă utilizare a soft-ului Bitcoin este pentru a ajuta cercetarea științifică. Un astfel de concept este Riecoin, o monedă digitală care are ca subprodus găsirea numerelor prime din ce în ce mai mari. Cu siguranță, se vor găsi și alte utilizări constructive pentru Bitcoin, alte monede digitale și tehnologia din spatele lor.

Surse: NASDAQ, The New York Times, Forbes, Wired, Forbes, blockchain, bitcoin.org, Forbes, riecoin