Brățara din Denisova ar fi cea mai veche brățară din lume

cea mai veche brățară
Brățara din Denisova – „cea mai veche brățară din lume” / foto A.P. Derevianko et al.

O brățară descoperită în peștera Denisova din Siberia ar avea o vechime de aproximativ 40000 ani, cercetătorii Academiei Ruse de Științe susținând că este cea mai veche brățară din lume realizată din piatră. Deși a fost descoperită într-un strat arheologic cu o vechime de cel puțin 30000 ani, brățara realizată dintr-o rocă magmatică de culoare verde închis a fost considerată inițial o creație mai târzie, posibil îngropată intenționat. Acum, cercetătorii ruși susțin că au utilizat analiza izotopilor oxigenului drept metodă de datare a solului adiacent și pot confirma că brățara are o vechime de cca. 40000 ani.

Peștera Denisova, situată în nord-vestul Munților Altai din sudul Rusiei, este recunoscută pentru descoperirea rămășițelor supranumite „Omul din Denisova” în 2010. Conform analizelor ADN, „Omul de Denisovan” un fi un hominin diferit de Homo sapiens și Omul de Neanderthal, dar legăturile evolutive între aceste specii nu sunt încă clarificate complet. (ADN-ul de 400000 ani schimbă teoriile evoluției)

Brățara Denisova
Al doilea fragment al brățării / foto A.P. Derevianko et al.

Cele două fragmente ale brățării au fost descoperite în anul 2008 la o distanță de 75 cm unul de celălalt. Cum peștera Denisova a cunoscut o perioadă foarte îndelungată de ocupare, din urmă cu aproximativ 125000 ani până la sfârșitul Evului Mediu, datarea artefactelor descoperite s-a dovedit destul de anevoioasă.

Conform studiului „A paleolithic bracelet from Denisova cave”, brățara are o lățime de 27mm, 9mm grosime și pare să fi avut un diametru de aproximativ 70 mm. Obiectul de podoabă este realizat dintr-o rocă magmatică denumită clorit (chloritolite – cloritoolit), având o culoare verde-închis ce devine translucidă în lumină.

Denisova bracelet
Brățara din Denisova reconstituită / ilustrație A.P. Derevianko et al.

Cercetătorii consideră că brățara era un obiect de valoare, fiind purtată doar în ocazii speciale de o femeie sau un copil. Este posibil ca orificiul rotund să fi fost folosit pentru a lega o amuletă cu ajutorul unei culele din piele. În opinia autorilor studiului, nivelul de prelucrare al materialului dovedește o tehnică superioară, considerată drept necaracteristică pentru acea perioadă din paleolitic. Alături de fragmentele de brățară a mai fost descoperit și un inel realizat din marmură, dar acesta nu a fost încă prezentat.

Chiar dacă are o vechime de 40000 ani, brățara din Denisova ar putea fi surclasată de alte obiecte de podoabă mai vechi. În luna martie 2015, a fost anunțată descoperirea unor posibile bijuterii neanderthaliene în Krapina, opt gheare de codalb cu o vechime de 130000 ani ce par să fi fost montate într-un colier sau într-o brățară.

Surse: The Siberian Times, Archaeology, Ethnology and Anthropology of Eurasia