Topirea ghețarilor nu mai este demult o noutate, dar un nou studiu NASA aduce mai multe detalii despre consecințele viitoare ale acestui fenomen. Analizând datele culese timp de 40 de ani, cercetătorii afirmă că sectorul din Marea Amundsen al calotei glaciare din Antarctica de Vest a trecut de „punctul fără întoarcere”, topirea ghețarilor fiind un fenomen „ireversibil” și „de neoprit”.
Importanța acestei constatări este dată de faptul că acești ghețari contribuie deja semnificativ la creșterea nivelului mărilor, eliberând anual în ocean o cantitate de gheață aproape egală cu cea care provine din întreaga calotă glaciară din Groenlanda. Mai mult, calota glaciară din Antarctica de Vest conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul global al oceanelor cu 1,2 m, iar topirea ei este mai rapidă decât se estimase până acum.
Cercetătorii nu s-au lansat în speculații apocaliptice, dar glaciologul Eric Rignot, coordonatorul studiului, a susținut că acest sector din calota Antarctică va avea o contribuție majoră la creșterea nivelului mărilor în deceniile și secolele ce vor urma, topirea întregii cantități de gheață putând să dureze câteva sute de ani.
Echipa formată din cercetători NASA și University of California Irvine a folosit datele furnizate de sateliții ERS 1 și 2 (European Earth Remote Sensing) în perioada 1992 – 2011 și măsurătorile misiunii IceBridge pentru a stabili cu precizie de 5mm mișcarea suprafețelor de gheață și punctele în care calota se desprinde de sol și ajunge în mare. Rezultatele confirmă accelerarea vitezei cu care gheața ajunge în mare și subțierea calotei glaciare.
Un alt studiu, coordonat de către cercetători au universității Newcastle, susține că, pe măsură ce calota glaciară Antarctică se topește, scoarța terestră se ridică. Eliberată de greutatea gheții, Peninsula Antarctică se ridică într-un ritm „fenomenal” de 15mm pe an. La rândul său, acest fenomen va accelera topirea calotei glaciare.
Deși Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC) a elaborat deja raportul privind soluțiile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca mod de limitare a schimbărilor climatice, abia în 2015 este estimat un acord cu privire la măsurile ce trebuiesc întreprinse.
Surse: NASA, Newcastle University