Majoritatea animalelor au cozi rotunde în secțiune, dar căluții de mare au coada pătrată. Micile viețuitoare marine sunt binecunoscute pentru modul în care își utilizează cozile, iar un nou studiu pare să aibă un răspuns pentru forma neobișnuită a cozii. Utilizând modele realizate cu ajutorul unei imprimate 3D, cercetătorii au studiat diferențele dintre cele două forme și au concluzionat că, pe lângă flexibilitate și control motric, forma asigură o rezistență crescută la comprimare.
„Căluț de mare” este o denumire generică dată speciilor din genul Hippocampus. În pofida înfățișării ciudate, căluții de mare sunt pești, iar rudele lor și mai neobișnuite sunt dragonii de mare. Cum majoritatea animalelor cu coadă, de la șopârle până la maimuțe, au o structură rotundă, cercetătorii s-au întrebat de ce căluții de mare au coada pătrată.
Văzută în secțiune, coada căluților de mare este formată din plăci osoase cu multe articulații ce înconjoară coloana vertebrală amplasată central. Spre deosebire de peștii obișnuiți, la căluții de mare coada are un rol redus în deplasare, fiind folosită în principal pentru a se fixa de vegetația marină sau de corali.
Pentru a îi testa caracteristicile, colectivul coordonat de Michael Porter (Universitatea Clemson, SUA) a creat modele tridimensionale inspirate de coada căluților de mare cu ajutorul unei imprimante 3D. Pe lângă flexibilitatea ridicată, structura pătrată a fost mult mai rezistentă la comprimare decât modelul rotund. Modul în care căluții de mare își folosesc coada și felul în care cele două versiuni se comportă la lovire pot fi observate în clipul următor.
Conform autorilor, structura pătrată permite cozii să se îndoaie și să se răsucească, revenind la forma inițială mult mai bine decât dacă ar fi fost rotundă. Datele obținute în această cercetare ar putea fi folosite pentru a crea roboți și dispozitive medicale mai performante. Studiul „Why the seahorse tail is square” a fost publicat în revista Science.
Surse: Science, Clemson University