Camelopardalide – ploaie de meteori în direct

meteorit ALMA
Un meteorit deasupra radiotelescopului ALMA / imagine ESO

O nouă ploaie de meteori ar putea avea loc în această noapte, iar astronomii prevăd că ar putea fi spectaculoasă. Denumită Camelopardalide, deoarece pare să aibă originea în constelația Camelopardalis (Girafa), ploaia de stele este generată de trecerea Terrei printr-un nor de resturi lăsate de cometa 209P/LINEAR în urmă cu 200 de ani. Deoarece este prima dată când acest eveniment este observat, nu se cunoaște exact intensitatea, dar astronomii estimează un maxim de peste 200 de meteoriți pe oră.

Cometa 209P/LINEAR a fost descoperită în luna februarie 2004 în cadrul proiectului de cercetare Lincoln Near-Earth Asteroid Research, care reunește specialiști NASA, MIT și US Air Force. Cometa este puțin luminoasă și intersectează orbita Pământului odată la cinci ani în călătoria sa în jurul soarelui. În urmă cu doi ani, experții Esko Lyytinen (Finlanda) și Peter Jenniskens (NASA) au anunțat că Terra va intersecta resturile lăsate de cometă în ani 1800, iar rezultatul va fi o ploaie de meteori spectaculoasă.

Camelopardalide
Camelopardalide în România / imagine Meteor Shower News

Majoritatea astronomilor sunt de acord că evenimentul se va produce în noaptea de 23 spre 24 mai, dar nu se cunoaște cât de extins este norul de praf și resturi, implicit intensitatea ploii de stele. În România, conform calculelor astronomilor, ploaia de meteori ar trebui să înceapă după ora 21 în data de 23 mai, iar intensitatea maximă ar putea să fie în jurul orei 4 din dimineața zilei de 24 mai.

Dacă condițiile meteo nu vor fi favorabile observării directe, există posibilitatea de a urmări spectacolul cosmic prin intermediul transmisiunilor în direct, pagina urmând a fi actualizată cu fluxurile video disponibile.

NASA on the Lookout for a New Meteor Shower

Slooh – Comet 209P/LINEAR Special

Slooh – Comet 209P/LINEAR and Camelopardalid Meteor Shower

Update: NASA transmite evenimentul în 24 mai, între orele 6 – 10, pe canalul următor:

Surse: NASA, Meteor Shower News, NASA