Șacalul auriu din Africa este o specie diferită de cea întâlnită în Eurasia, fiind mult mai apropiat de Lupul cenușiu. Prin urmare, zoologii propun recunoașterea noii specii Canis anthus sau Lupul auriu african, precum și păstrarea denumirii de Șacal auriu eurasiatic pentru specia Canis aureus. Astfel, după mai mult de 150 de ani, o nouă specie de canide este recunoscută în Africa, crescând numărul speciilor încă în viață din familia Canidae la 36.
Ceea ce numeam până acum drept „Șacal auriu” era o specie de canide larg răspândită în Africa, Europa și Asia. În pofida distanțelor mari între populații, pe baza morfologiei craniului și dentiției, șacalul părea similar în toate aceste zone. Noua cercetare a analizat ADN-ul mai multor grupuri de șacali, lupi și alte specii din aceeași familie pentru a stabili mai exact asemănările și diferențele.
Conform rezultatelor publicate, șacalul auriu din nord-estul Africii este diferit atât de cel din Europa și Asia, cât și de Lupul cenușiu (Canis lupus). Mai mult, cercetătorii susțin că nici măcar nu sunt apropiate, speciile denumite anterior șacal auriu evoluând separat timp de cel puțin un milion de ani. În fapt, noua specie Canis anthus este mai apropiată de lupi și coioți decât de șacali. Prin urmare, specia Canis anthus ar trebui să fie cunoscută drept Lup auriu african.
Cercetătorii presupun că Lupul auriu african ar fi adoptat o dietă omnivoră și un aspect similar unui șacal din cauza competiției intense între carnivorele din Africa. Familia Canidae, ce include câinii, lupii, vulpile și șacalii, are acum un nou membru, ducând numărul total de specii la 36. Specii precum Dusicyon australis din Insulele Falkland au fost vânate până la extincție, iar altele, precum Canis simensis (Lupul etiopian), Canis rufus (Lupul roșu) sau Pseudalopex fulvipes (Vulpea lui Darwin), sunt în pericol de dispariție.
Studiul „Genome-wide Evidence Reveals that African and Eurasian Golden Jackals Are Distinct Species” a fost publicat în revista Current Biology
Sursă: Current Biology