Carcharocles megalodon, cunoscut adesea drept Megalodon, a fost cel mai mare rechin care a trăit vreodată pe Terra. În ultimii ani, mitul existenței sale actuale a fost perpetuat într-o serie de pseudo-documentare, dar o nouă cercetare a reanalizat toate dovezile recente și concluzionează că specia a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani. Extincția celui mai mare rechin a permis mamiferelor marine să prospere, balena albastră fiind considerată acum cel mai mare animal de pe Pământ.
Studiul a fost elaborat de către Catalina Pimiento (Smithsonian Tropical Research Institute) și Christopher Clements (University of Zurich), fiind prima parte a unei cercetări mai ample referitoare la dispariția speciei. Carcharocles megalodon a fost cel mai mare rechin ale cărui fosile au fost descoperite până acum, pe baza dentiței, distribuției geografice și faunei asociate fiind estimată o lungime maximă de până la 18m.
Data exactă a dispariției unei specii este imposibil de stabilit, dar Carcharocles megalodon este cunoscut dintr-un număr mare de rămășite fosile, datarea lor ajutând la aproximarea perioadei în care a trăit. Cele mai vechi fosile plasează apariția speciei în urmă cu aproximativ 15,9 milioane de ani, Carcharocles megalodon trăind de la jumătatea Miocenului până în Pliocen, în urmă cu cca. 2,6 milioane de ani.
Noua cronologie se bazează pe analiza a 43 dintre cele mai recente înregistrări din bazele de date paleontologice. Cercetătorii au folosit mai multe metode pentru a simula evoluția și extincția speciei, chiar și cele mai optimiste arătând că Carcharocles megalodon a dispărut în urmă cu cel puțin 100000 ani. Pe baza acestor date, autorii studiului resping posibilitatea ca Megalodon să mai supraviețuiască în prezent.
Din păcate, un post de televiziune, odată respectabil, perpetuează mitul Megalodonului în așa zise documentare cu „noi dovezi” constând în imagini falsificate și clipuri regizate. Cercetătorii vor continua însă studiul pentru a stabili modul în care extincția acestei specii a permis evoluția altor viețuitoare marine de talie mare.
Surse: University of Florida, PLoS ONE, PLoS ONE