Cassini aduce Saturn în prim-plan (video)

Saturn
Saturn văzut de Cassini / imagine NASA/JPL-Caltech

Pentru prima dată, sonda spațială Cassini a trecut printre Saturn și inelele sale, reușind să transmită imagini detaliate ale norilor planetei. Manevra face parte din ceea ce NASA numește „Grand Finale”, o serie de orbite ce aduc Cassini aproape de Saturn și, în cele din urmă, vor culmina cu prăbușirea controlată a sondei în atmosfera planetei.

Prima orbită din seria Grand Finale (Marele Final) a adus sonda la o distanță cuprinsă între 72400 și 6700 kilometri de norii lui Saturn. Secvența de imagini cuprinde o oră de observații, începând de la polul nord al planetei și coborând spre regiunile ecuatoriale.

Misiunea Cassini–Huygens a fost lansată în data de 15 octombrie 1997, fiind compusă din sonda orbitală Cassini (NASA) și sonda de aterizare Huygens (ESA). Pentru manevre de asistență gravitațională, misiunea a trecut pe lângă Venus de două ori (26 aprilie 1998, 24 iunie 1999), Pământ (18 august 1999) și Jupiter (30 decembrie 2000). După aproape 7 ani de călătorie prin Sistemul Solar, sonda a intrat pe orbita planetei Saturn în data de 1 iulie 2004. Sonda Huygens a reușit să aterizeze cu bine pe suprafața satelitului Titan în data de 14 ianuarie 2005.

Împreună, Cassini și Huygens au furnizat noi informații despre Saturn și sateliții săi. Printre cele mai importante descoperiri se numără și Insula magică de pe Titan, posibila sursă de viață extraterestră din oceanul subteran de pe Enceladus, caracteristicile neobișnuite ale satelitului Mimas. După 20 de ani de la lansare, Cassini se va prăbuși în mod controlat și va fi distrusă de atmosfera densă a planetei Saturn în data de 15 septembrie 2017. NASA a luat această decizie pentru a preveni posibila coliziune accidentală cu unul dintre sateliții planetei care ar putea avea forme primitive de viață. Până la Marele Final, așteptăm însă și alte imagini detaliate ale lui Saturn de la Cassini.

Sursă: NASA