Cea mai lungă migrație terestră din Africa a fost stabilită prin GPS

zebre
Zebrele au cea mai lungă migrație a unui mamifer terestru în Africa / imagine Tim Caro

Într-un studiu prezentat drept „inovator”, o echipă World Wildlife Fund (WWF) a stabilit distanța celei mai lungi migrații a unui mamifer din Africa. Cu ajutorul unor dispozitive GPS, cercetătorii au monitorizat deplasarea zebrelor din specia Equus quagga burchellii, cunoscute drept zebrele lui Burchell după numele exploratorului William John Burchell. Rezultatele au fost publicate în studiul „A newly discovered wildlife migration in Namibia and Botswana is the longest in Africa” apărut în Oryx-The International Journal of Conservation.

Migrația implică câteva mii de zebre care călătoresc pe direcția nord-sud în regiunea cunoscută drept KAZA – Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area. Zebrele se deplasează prin Namibia și Botswana pe o distanță totală de 500 de km, considerată cea mai lungă migrație a unui mamifer terestru în Africa.

Datele au fost stabilite prin dotarea a opt zebre femele cu dispozitive de monitorizare GPS care au permis stabilirea locației exacte la fiecare 4-5 ore în timpul călătoriei. Cercetătorii au constat că zebrele efectuează prima jumătate a migrației în două – trei săptămâni, la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, probabil pentru a găsi iarbă proaspătă în Parcul Național Nxai Pan din Botswana.

Sezonul ploios le permite zebrelor să prospere departe de sursele permanente de apă pentru aproximativ 10 săptămâni, înainte de a se întoarce în regiunea râului Chobe, situat la granița dintre Namibia și Botswana, pentru sezonul secetos.

În afară de distanța considerabilă, descoperirea lungimii acestei migrații confirmă necesitatea unor măsuri de conservare a arealului natural al speciilor de-a lungul mai multor state. De multe ori, rutele pe care migrează zebrele au fost întrerupte de construcțiile umane, iar populațiile de zebre s-au diminuat. KAZA are aproximativ dimensiunea Suediei și se întinde în Angola, Botswana, Namibia, Zambia și Zimbabwe.

În clipurile puse la dispoziție de WWF se poate observa cum au fost echipate zebrele cu dispozitive GPS și traseul celei mai lungi migrații a unui mamifer terestru în Africa.
Collaring a Zebra to Track Its Record Migration

Migration of Eight Female Burchell’s Zebras

Surse: WWF, Oryx