Ceai verde pentru memorie, Earl Grey pentru colesterol ?

ceai verde
O ceașcă de ceai verde ar putea ajuta memoria

Ceaiul verde și negru sunt varietăți obținute din aceeași plantă, dar prepararea lor diferită pare să aibă beneficii complementare. Noi studii susțin că ceaiul verde ar îmbunătății funcțiile cognitive, în timp ce Earl Grey, un binecunoscut ceai negru, ar putea ajuta la scăderea colesterolului. Ceaiul, una dintre cele mai populare băuturi din lume, este obținut din frunzele plantei de ceai – Camellia sinensis. Diferența între ceaiul verde și cel negru este gradul de oxidare al frunzelor în timpul procesării, cel din urmă fiind mai oxidat, de unde și culoarea mai închisă.

De-a lungul timpului, ceaiului i-au fost atribuite multe valențe binefăcătoare, iar cercetătorii Universității Basel au vrut să știe ce efect are ceaiul verde asupra funcțiilor cognitive, în special asupra memoriei. În acest scop, un grup de voluntari a primit o băutură pe bază de zer din lapte cu 27,5 grame extract de ceai verde, înainte de rezolvarea unor teste de memorie. Grupul de control a consumat o băutură similară, dar fără extract.

Cercetătorii au examinat efectul cu ajutorul scanării RMN și au constatat o îmbunătățire a conectivității între lobul parietal și cel frontal. Totodată, rezultatele testelor au fost mai bune pentru participanții care au consumat extractul, cercetătorii concluzionând că ceaiul verde ar putea îmbunătății funcțiile cognitive pe termen scurt.

Oamenii de știință elvețieni nu au precizat ce componentă a ceaiului verde ar putea fi asociată cu aceste îmbunătățiri, fiind posibil ca efectul să fie datorat cafeinei. Rezultatele studiului deschid calea pentru o posibilă utilizare clinică în tratarea deficiențelor cognitive, cum ar fi demența.

Cercetătorii Universității Calabria și-au îndreptat atenția asupra unui alt ceai și a potențialelor beneficii pe care le-ar putea avea consumul său. Earl Grey este o varietate de ceai negru la care se adaugă extract de bergamotă, fructul plantei Citrus bergamia. Conform cercetătorilor, tocmai acest fruct citric ar putea ajuta la controlul colesterolului. Totuși, studiul nu a fost realizat cu ceai, ci cu un extract de bergamotă dovedit să conțină un flavonoid denumit HMGF (3-hydroxy-3-methyl-glutary), iar cercetătorii i-au dovedit eficiența doar pe cobai.

În cazul ambelor studii, cercetătorii nu au utilizat în mod direct ceaiul verde sau negru și este dificil de estimat cantitatea care ar trebui consumată pentru a reproduce efectele. Până la dovedirea eficienței ceaiului Earl Grey în reducerea colesterolului, poate ar fi indicat să consumăm direct citricele.

Citrus bergamia
Citrus bergamia în prim plan / imagine John Loo

Surse: Universitat Basel, NHS ChoicesJohn Loo
updated