CES 2014 ziua 2 – Televizoare flexibile, laptop 4K, Polaroid Socialmatic, Intel Edison, automobile cu Android, imprimante 3D

După lansările din prima zi, CES 2014 aduce noi inovații. O parte sunt utile și interesante, dar sunt și produse care nu par să aibă viitor. Anunțarea primelor televizoare flexibile are un impact mediatic destul de mare, dar o utilitate practică ce rămâne să fie demonstrată în perioada următoare. Pe de altă parte, dezvoltarea și miniaturizarea tehnologiilor care permit realizarea de dispozitive inteligente, ce pot fi încorporate în îmbrăcăminte, pare să fie de viitor și să aibă utilitate practică.

Samsung Bendable TV – Dacă televizoarele 4K și cele cu ecran curbat au fost atracția anului trecut, Samsung s-a gândit să creeze un televizor care poate fi „îndoit” din telecomandă. Aflat în stadiul de prototip, televizorul de tip LED are diagonala de 216 cm și curbura ecranului poate fi controlată de utilizator de la poziția normală la cea similară unui televizor cu ecran curbat.  

LG nu putea rămâne mai prejos și a prezentat primul televizor OLED flexibil din lume. Ca și la modelul Samsung, ecranul OLED cu diagonală de 195 cm poate fi curbat din telecomandă pentru a se adapta la distanța de vizionare. Nici LG nu a anunțat planuri imediate de a comercializa acest concept. Având în vedere că televizoarele cu ecran curbat nu au reușit să convingă cumpărătorii, având un preț exorbitant, este puțin probabil să vedem asemenea modele prea curând în magazine.

LG Flexible OLED TV
LG Flexible OLED TV

Mult mai interesant a fost anunțul LG privind gama smart tv pentru 2014 care va fi construită pe platforma webOS. Sistemul de operare preluat de la Palm a fost integrat în televizoarele de ultimă generație pentru a oferi utilizatorilor acces la aplicații precum Facebook sau Twitter.

Tot în categoria premierelor, Toshiba anunțat primele laptopuri din lume cu ecrane la rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli). Tecra W50 este un portabil cu ecran de 15 inch și placă video profesională NVIDIA Quadro K2100M, iar Satellite P50t are în plus ecran tactil. Cele două modele sunt destinate profesioniștilor care au nevoie de ecrane calibrate și vor fi comercializate în cea de-a doua parte a anului, la un preț ce nu a fost încă precizat.

Toshiba Tecra W50 și Toshiba Satellite P50t
Toshiba Tecra W50 și Toshiba Satellite P50t

Polaroid Socialmatic este o cameră foto de 14MP cu Android, ecran tactil de 4,5 inch, Wi-Fi, Bluetooth și imprimantă inclusă. Fotografiile pot fi tipărite pe loc în format 5×7 cm, folosind tehnologia fără cerneală ZINK Zero Ink. Polaroid intenționează să comercializeze camera în toamna anului 2014, la un preț încă neprecizat.

Intel Edison este un mini computer de mărimea unui card de memorie SD. Edison este descris drept un „PC complet din clasa Pentium” și echipat cu un procesor Dual-Core, Wi-Fi și Bluetooth. Intel intenționează să îl promoveze drept o soluție pentru viitoarele produse inteligente care pot fi purtate. În timpul prezentării oficiale, a fost demonstrat conceptul unui senzor pentru bebeluși care afișează informații despre starea acestora cu ajutorul lui Edison.

Intel Edison
Mini computerul Intel Edison

 

Alături de acest mini computer, Intel a mai prezentat prototipul unui smartwatch, care poate fi folosit fără a fi conectat la smartphone, și Jarvis – un set cască/microfon care permite utilizatorului să interacționeze cu telefonul în permanență. Intel intenționează să se implice din ce în ce mai mult în domeniul accesoriilor inteligente care pot fi purtate, anunțând și parteneriate cu designeri de lux pentru a crea noi produse.

Intel Edison Mimo
Prototipul senzorului care monitorizează funcțiile vitale cu ajutorul Intel Edison

Google, Audi, General Motors, Hyundai, NVIDIA și Honda au anunțat au anunțat formarea Open Automotive Alliance, o alianță globală care promovează integrarea sistemului de operare Android în automobile începând din 2014. Pentru moment, se cunosc puține date despre planurile imediate ale producătorilor de autovehicule.

Ca un prim pas, Google va include în Android funcții care să faciliteze integrarea cu sistemele mașinilor, iar producătorii auto vor înlocui sistemele de navigație cu dispozitive cu Android. În viitor, alianța dorește să dezvolte automobile cu Android care pot comunica între ele și colabora în trafic. CEO-ul NVIDIA, Jen-Hsun Huang, a susținut că mașina este ultimul computer mobil, iar super mașinile imaginate de scriitorii SF vor deveni realitate.

Din păcate, Android-ul nu este nici cel mai sigur și nici cel mai stabil sistem de operare mobil, iar erorile ar putea avea consecințe fatale în cazul unui automobil.

MakerBot Replicator Mini
Imprimanta 3D MakerBot Replicator Mini

MakerBot a prezentat cea mai mică și cea mai mare imprimantă de până acum a companiei, alături de o versiune îmbunătățită Replicator Desktop 3D. Replicator Mini este prezentată drept o imprimantă de uz universal, ce poate tipări obiecte de 10 x 10 x 12,5 cm. Replicator Z18 este recomandată pentru modelarea de prototipuri industriale, fiind capabilă să tipărească obiecte de dimensiunile 30,5 x 30,5 x 45,7 cm. Cele două modele vor fi disponibile în această primăvară la prețul de 1375 $ pentru Replicator Mini, respectiv 6499 $ pentru Replicator Z18.

Modelul Replicator Desktop 3D este deja disponibil la prețul de 2899 $ și aduce o nouă platformă de printare 3D ce asigură conectarea la smartphone sau tabletă. Majoritatea analiștilor din domeniu apreciază că 2014 va fi anul în care tehnologiile de tipărire 3D vor deveni populare și vor atrage din ce în ce mai mulți utilizatori.

updated