Capsula misiunii Chang’e-6 a aterizat cu succes în China, aducând primele probe de sol din emisfera îndepărtată a Lunii. Modulul de aselenizare continuă să conducă experimente științifice, o parte cu participarea Agenției Spațiale Europene (ESA) și a câtorva instituții europene de cercetare. În mod similar misiunii Chang’e-5, mostrele de sol lunar vor fi puse la dispoziția cercetătorilor din toată lumea.
Misiunea Administrației Naționale Spațiale a Chinei (CNSA) Chang’e-6 a fost lansată în data de 3 mai 2024, la ora 09:27 UTC (ora locală 17:27) de către o rachetă Long March-5 din Centrul de Lansări Spațiale Wenchang, provincia Hainan, China.
În data de 8 mai 2024, Chang’e-6 a intrat pe o orbită în jurul Lunii, care a fost ajustată ulterior treptat.
În data de 1 iunie 2024, la ora 22:23 UTC, modulul de aselenizare a ajuns cu succes în craterul Apollo, din bazinul Aitkin, situat în regiunea Polului Sud, în emisfera îndepărtată a Lunii. Denumită uneori incorect „întunecată”, fața nevăzută a Lunii nu este vizibilă de pe Pământ datorită mișcării de rotație sincronă a satelitului natural față de planeta noastră.
Locul în care a aselenizat a fost ulterior observat de misiunea NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)
În perioada 2-3 iunie 2024, Chang’e-6 a colectat probe atât de pe suprafața lunară, cât și cu ajutorul unui burghiu.
În același timp, au fost inițiate o serie de experimente și măsurători ale mediului lunar.
Pe 3 iunie 2024, modulul conținând probele de sol s-a desprins de modulul de aselenizare și a revenit pe orbita Lunii, transferând încărcătura în capsula care urma să le transporte către Terra.
Modulul orbital și capsula Chang’e-6 au pornit în călătoria de întoarcere, capsula aterizând cu succes în Siziwang Banner, Regiunea Autonomă Mongolia Interioară (China), în data de 25 iunie 2024, la ora 06:07 UTC (ora locală 14:07).
Deși alte misiuni recente au reușit să ajungă pe fața nevăzută a Lunii, Chang’e-4 în 2019 și Chandrayaan-3 în 2023, este pentru prima dată în istorie când probe de sol din emisfera îndepărtată sunt aduse cu succes pe Pământ pentru a fi studiate. CNSA așteaptă acum propuneri de la cercetători pentru a studia mostrele de sol, inclusiv de la echipe de cercetare internaționale.