Chilesaurus diegosuarezi – un dinozaur theropod erbivor

Chilesaurus
Chilesaurus diegosuarezi / ilustrație Gabriel Lío

Dinozaurii theropozi sunt recunoscuți drept carnivori feroce, precum T. rex, dar noua specie descrisă de paleontologi pare să fi fost erbivoră. Chilesaurus diegosuarezi are o combinație atât de neobișnuită de caracteristici, încât cercetătorii l-au poreclit „dinozaurul ornitorinc”. Descoperirea sa a relevat o nouă ramură evolutivă și sugerează că dinozaurii theropozi ar fi putut deveni erbivori mai devreme decât se credea până acum.

Primele vertebre care au condus la descrierea speciei Chilesaurus diegosuarezi au fost descoperite în 2010 de către Diego Suárez, fiul geologilor Rita și Manuel Suarez, pe atunci în vârstă de șapte ani. Inițial, fosilele zărite de băiat în formațiunea geologică Toqui din Aysén, în sudul Patagoniei chiliene, au fost considerate să aparțină mai multor specii diferite de dinozauri. Ulterior, peste zece specimene au fost excavate, inclusiv patru exemplare complete, demonstrând caracteristicile unice ale speciei.

Chilesaurus diegosuarezi avea un cap mic în raport cu corpul, gât lung, membre anterioare cu două degete similare lui T. rex și membre posterioare semănând cu cele ale unor dinozauri cu gât lung primitivi. Dinții erau scurți și în formă de frunză, adaptați pentru o dietă erbivoră. Majoritatea exemplarelor descoperite sunt de dimensiunea unui curcan, dar oase izolate i-au făcut pe cercetători să aprecieze lungimea maximă a speciei la aproximativ 3m.

Dinozaurii theropozi, subordinul Theropoda ce include celebrii Tyrannosaurus și Velociraptor, au fost prădători de top care au dominat Era mezozoică, din urmă cu aproximativ 252 milioane de ani până în urmă cu cca. 66 milioane de ani. În general, theropozii erau bipezi și carnivori, iar specializarea erbivoră a apărut doar în grupuri foarte îndepărtate. Chilesaurus diegosuarezi a trăit în urmă cu aproximativ 145 milioane de ani, la sfârșitul Jurasicului, și era cu siguranță un theropod erbivor. Descoperirea sa demonstrează cât de ciudată poate fi uneori evoluția speciilor, mai ales având în vedere că dinozauri theropozi carnivori sunt considerați strămoșii păsărilor de astăzi, teorie susținută și rezultatele proiectului Avian Phylogenomics.

Descrierea speciei Chilesaurus diegosuarezi a fost publicată în studiul „An enigmatic plant-eating theropod from the Late Jurassic period of Chile”, apărut în revista Nature. Clipul următor prezintă mai multe ilustrații cu „dinozaurul ornitorinc” – Chilesaurus diegosuarezi.

Surse: University of Birmingham, Nature