Combustibilii fosili trebuie eliminați până în 2100

combustibili fosili
Un peisaj ce ar trebui să dispară până la finele secolului / imagine Robert S. Donovan

Folosirea combustibililor fosili trebuie diminuată treptat, iar până în 2100 ar trebui eliminați complet, susține noul raport elaborat de Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC). Majoritatea schimbărilor climatice provocate de emisiile antropice de CO2 vor persista câteva secole în lipsa unor măsuri de îndepărtare a dioxidului de carbon din atmosferă, iar menținerea emisiilor de gaze cu efecte de seră va provoca încălzirea accelerată a Pământului și schimbări ireversibile în sistemul climatic.

Noul document, intitulat Climate Change 2014, este o sinteză a rapoartelor anterioare și reiterează principalele elemente cheie ale schimbărilor climatice provocate de activitățile umane. În cadrul prezentării oficiale, Secretarul General ONU Ban Ki-moon a afirmat că „știința a vorbit”, iar acum este timpul ca liderii politici să ia măsuri.

Conform sintezei, influența umană asupra sistemului climatic este clară, iar emisiile antropice de gaze cu efect de seră din prezent sunt cele mai mari din istorie. Schimbările climatice recente au un impact pe scară largă asupra populației umane și ecosistemelor naturale.

În privința schimbărilor observate, raportul reafirmă că încălzirea globală nu poate fi contestată, iar modificările care au avut loc începând din anii ’50 sunt fără precedent. Între 1983 – 2012, în emisfera nordică, s-a înregistrat cea mai caldă perioadă de 30 de ani din ultimii 1400 ani, iar concentrațiile în atmosferă de dioxid de carbon, metan și protoxid de azot au ajuns la un nivel fără precedent în ultimii 800000 ani.

greenhouse gase
Evoluția emisiilor de gaze cu efect de seră / imagine IPCC

Impactul schimbărilor climatice se resimte în toate sistemele naturale și umane de pe toate continentele și oceanele. Printre acestea se remarcă evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi creșterea temperaturilor maxime și scăderea temperaturilor minime sau creșterea volumului de precipitații și unele zone și seceta extremă din alte regiuni.

Predicțiile pentru secolul curent nu sunt încurajatoare, temperatura urmând să crească, valurile de căldură vor fi mai frecvente și vor dura mai mult, iar precipitațiile extreme se vor intensifica și vor fi frecvente în multe regiuni. Oceanele vor continua să se încălzească, acidifierea se va accentua și nivelul mărilor va crește.

Reducerea substanțială a emisiilor în următoarele decenii poate reduce riscurile, crește șansele de adaptare și reduce cheltuielile îndepărtării efectelor pe termen lung. Pe lângă celelalte măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, raportul susține că folosirea surselor regenerabile de energie va trebui să crească de la 30% în prezent până la 80% în 2050. Combustibilii fosili, utilizați fără soluții de recuperare a dioxidului de carbon, ar trebui să dispară până în 2100. În caz contrar, schimbările climatice vor fi „severe, omniprezente și ireversibile”.

Deși unii politicieni și corporațiile care îi finanțează susțin folosirea gazelor naturale, studii recente arată că abundența acestor resurse nu va conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În cursul acestui an, Germania a reușit pentru o zi să furnizeze jumătate din energia electrică consumată din energie solară, iar în Marea Britanie energia eoliană a depășit pentru o zi energia nucleară. Chiar dacă sunt doar pe perioade scurte, aceste rezultate arată că sursele regenerabile de energie pot fi o soluție de viitor.

Surse: IPCC, BBC, University of California – Irvine, Environmental Research Letters, BBC, The Guardian, Flickr/Robert S. Donovan