Complexul funerar tracic din Sveștari dezvăluie noi comori

Identificat pentru prima dată în urmă cu peste treizeci de ani, complexul funerar din Sveștari nu încetează să furnizeze noi artefacte tracice. Recent, arheologii bulgari au anunțat descoperirea unor podoabe din aur de la sfârșitul secolului IV – începutul secolului III î. Hr., adăugând noi elemente comorii dezgropate în 2012.

La data descoperirii inițiale, în 1982, mormântul tracic aflat în apropierea localității Sveștari din Bulgaria a fost considerat printre cele mai spectaculoase evenimente arheologice ale secolului. Sub un tumul cu o înălțime de 11,5m și un diametru de aproape 70m, prospecțiunile geofizice au relevat o construcție ce s-a dovedit a fi un monument funerar unic.

Cariatide
Cariatide în mormântul tracic din Sveștari / imagine Museum Isperih

Întregul edificiu este compus dintr-un coridor de intrare (dromos), antecameră, cameră mortuară pătrată (3, 32 x 3, 32m) cu înălțimea de 4,45m și o încăpere laterală. Cele zece cariatide cu o înălțime de cca. 1,2m par să fie jumătate reprezentări feminine și jumătate reprezentări vegetale. Pictura murală îl înfățișează pe decedat ca un erou călare apropiindu-se de o divinitate pentru a primi cununa cu lauri.

Sveshtari
Pictură murală / imagine Museum Isperih

În 2012, într-un alt mormânt din complexul funerar Sveștari, arheologii coordonați de Diana Gergova au descoperit o adevărată comoară de obiecte din aur: 44 figurine feminine, 100 de butoni, brățări și o tiară cu motive zoomorfe. Arheologii consideră că decorațiunile relevă destul de clar influențele civilizației elenistice.

Sveștari
Figurine de aur descoperite în 2012 la Sveștari/ imagine ImpactPressGroup

Acum, cercetătorii au excavat un alt monument funerar în care au descoperit cercei și mărgele din aur, precum și obiecte ceramice. Arheologii susțin că obiectele datează de la sfârșitul secolului IV – începutul secolului III î. Hr. și se așteaptă să descopere și alte comori în celelalte morminte din zonă.

Svestari
Cercei din aur / imagine Impact Press Group
Sveshtari
Mărgele descoperite la Sveștari / imagine Impact Press Group
gold Sveshtari
Podoabe de aur / imagine Impact Press Group

Surse: Protothema, UNESCO, Museum Isperih, Europeana, National Geographic