Organizația Meteorologică Mondială, agenție specializată în cadrul ONU, susține că media lunară a concentrației de dioxid de carbon din atmosferă a depășit pentru prima dată valoarea de 400 ppm în luna aprilie 2014, în întreaga emisferă nordică. În opinia ONU, această valoare are o „semnificație simbolică și științifică”, reconfirmând că arderea combustibililor fosili și alte activități umane sunt responsabile pentru creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă, cauză a încălzirii globale.
Deși pragul de 400 ppm (părți pe milion) a mai fost depășit ocazional pentru câteva zile, este pentru prima dată când concentrațiile medii lunare au depășit această valoare atât în martie și în aprilie 2014 în toată emisfera nordică. Începând din 2012, stațiile de monitorizare din regiunile polare, parte a rețelei Global Atmosphere Watch, au început să raporteze depășiri ale pragului de 400 ppm în timpul sezonului maxim, considerat a fi primăvara, înainte ca dezvoltarea vegetației să absoarbă o parte a dioxidului de carbon.
În prezent, această tendință s-a extins și la latitudini mai joase, stațiile de monitorizare din Capul Verde, Germania, Irlanda, Japonia, Spania și Spania stabilind concentrații medii de peste 400 ppm atât în martie, cât și în aprilie 2014. Conform NOAA, concentrația medie lunară de CO2 în aprilie a depășit valoarea de 401,3 la stația amplasată în Mauna Loa, Hawaii. În cadrul programului Global Atmosphere Watch, stația Mauna Loa este considerată un punct de referință, fiind cea mai veche stație cu activitate continuă de măsurare a nivelului CO2 din atmosferă (începând din 1958).
Conform OMM, emisfera nordică are un nivel mai ridicat de emisii antropice de dioxid de carbon decât emisfera sudică, iar nivelul minim de CO2 din atmosferă se atinge vara, când plantele reușesc să absoarbă un volum important.
Datele publicate în Greenhouse Gas Bulletin susțin că nivelul global de CO2 din atmosferă a ajuns la 393,1 ppm în 2012, cu 141% mai mult decât în epoca pre-industrială (278 ppm). În medie, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu 2 ppm pe an în ultimii 10 ani, iar estimările OMM susțin că nivelul concentrației medii anuale va depășii valoarea de 400 ppm în 2015 sau 2016.
Michel Jarraud, secretarul general al OMM, a declarat că valorile stabilite în luna aprilie ar trebui să se constituie într-un nou semnal de alarmă în privința creșterii constante a concentrațiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă care influențează schimbările climatice. „Dacă dorim să păstrăm planeta pentru generațiile viitoare, trebuie să acționăm rapid pentru stoparea de noi emisii de gaze cu efect de seră”.