Potrivit unui raport publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins noi valori record. Astfel, concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon, metan și protoxid de azot au ajuns la 145%, 257% și 122% față de valorile preindustriale. Datele geologice arată că ultima dată în istoria Pământului când nivelul de CO2 era atât de ridicat, temperaturile medii erau cu 2-3 grade Celsius mai mari, iar nivelul Oceanului Planetar era cu 10-20 metri mai ridicat. Dar asta se întâmpla în urmă cu 3-5 milioane de ani, pe vremea când australopitecilor nu prea le păsa și se plimbau în voie prin Africa.
Conform OMM, concentrațiile medii globale de dioxid de carbon au ajuns la 403,3±0,1 ppm (părți pe milion) în 2016. Creșterea de 3,3 ppm față de anul 2015, în care s-a atins pentru prima dată pragul de 400 ppm, este cu 50% mai mare decât media anuală de creștere pentru ultimul deceniu (~2,2 ppm). Noul record se datorează atât activităților antropice, cât și fenomenului El Niño 2015-2016. Valorile actuale de CO2 din atmosferă sunt cu 145% mai mari față de cele preindustriale (înainte de anul 1750) și au fost atinse ultima oară în perioada de mijloc a Pliocenului, în urmă cu 3-5 milioane de ani. În acea eră, calotele glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest se topiseră complet, iar nivelul Oceanului Planetar era cu 10-20 metri mai mare decât în prezent.
În privința concentrațiilor de metan, al doilea gaz cu efect de seră ca importanță, raportul OMM arată că au ajuns la aproximativ 1853 ppb (părți pe miliard) în 2016. Această valoare este mai mare cu 9 ppb față de anul 2015 și cu 257% mai mare față perioada preindustrială. Conform estimărilor, aproximativ 60% din emisiile de metan sunt datorate activităților umane, printre care cele mai importante sunt cultivarea orezului, creșterea animalelor rumegătoare și exploatarea combustibililor fosili.
Concentrația de protoxid de azot din atmosferă a ajuns în 2016 la valoarea de 328,9±0,1 ppb, cu 0,8 ppb mai mare decât în 2015 și cu 122% mai mare decât valorile preindustriale. Activitățile umane, în special agricultura, sunt responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile de protoxid de azot, gaz ce contribuie la distrugerea stratului de ozon.
OMM consideră că sunt necesare măsuri urgente de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și altor gaze cu efect de seră. În caz contrar, Pământul s-ar putea confrunta cu o creștere „periculoasă” a temperaturilor până la sfârșitul secolului, cu mult peste valoarea țintă stabilită de Acordul de la Paris. Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC) a prezentat anterior soluțiile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a evidențiat necesitatea eliminării combustibililor fosili până în anul 2100, dar progresele realizate până în prezent nu sunt încurajatoare.
Sursă: WMO