Copiii care sar peste micul dejun riscă să dezvolte diabet

high-fibre breakfast
Cereale bogate în fibre și fructe pentru micul dejun / imagine St George’s, University of London

În mod tradițional, micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar o nouă cercetare pare să susțină această ipoteză. Conform cercetătorilor britanici, copiii care mănâncă micul dejun zilnic au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tipul 2 decât cei care sar peste micul dejun sau mănâncă doar ocazional dimineața. De asemenea, dintre copiii care servesc regulat micul dejun, cei care mănâncă cereale bogate în fibre au un profil de risc mai scăzut față de cei care consumă dimineața alimente cu un conținut mai mic de fibre.

Studii anterioare au demonstrat că adulții care obișnuiesc să sară peste micul dejun au un risc crescut de obezitate și diabet zaharat de tip 2. Noua cercetare a fost susținută de fundația Diabetes UK în scopul dezvoltării de strategii care să combată creșterea incidenței diabetului la tineri, fiind realizată de către specialiști ai universităților St. George, Oxford și Glasgow.

La studiu au participat 4116 copii cu vârste între 9 și 10 ani din Londra, Birmingham și Leicester care au fost intervievați cu privire la obiceiurile alimentare legate de micul dejun. De asemenea, cercetătorii au prelevat probe de sânge pentru a stabili factorii de risc asociați diabetului, cum ar fi nivelul de insulină, glucoză și hemoglobină glicozilată (HbA1c).

Conform rezultatelor cercetării, copiii care au susținut că mănâncă în fiecare dimineață au avut în mod constat un profil de risc diabetic mai bun decât cei care nu luau micul dejun zilnic, indiferent de diferențele în procentul de grăsime corporală, statut socio-economic sau nivelul de activitate fizică. Copiii care nu obișnuiau să mănânce de dimineață aveau un nivel de insulină crescut cu 26,4%, rezistență la insulină cu 26,7% mai mare și niveluri puțin mai mari de glucoză (1%) și hemoglobina glicozilată (1,2%).

Totodată, la copiii care mâncau micul dejun zilnic, o masă de dimineață bogată în fibre din cereale a corelat cu un nivel scăzut al rezistenței la insulină, considerată un factor de risc important în dezvoltarea ulterioară a diabetului de tipul doi. Dr. Angela Donin, coordonatoarea studiului, susține că rezultatele cercetării evidențiază din nou importanța micului dejun zilnic pentru starea de sănătate pe termen lung.

Cercetarea a fost publicată în revista PLoS Medicine cu titlul „Regular Breakfast Consumption and Type 2 Diabetes Risk Markers in 9- to 10-Year-Old Children in the Child Heart and Health Study in England”.

Surse: St George’s, University of London, PLoS Medicine, New Scientist