Cosmodromul Vostochny inaugurat în stil stalinist

Vostochny
Cosmodromul Vostochny și prima rachetă Soyuz-2.1a lansată /foto Roscosmos

Pe Cosmodromul Vostochny a avut loc prima lansare a unei rachete Soyuz-2.1a care a propulsat în spațiu satelitul astronomic Mikhailo Lomonosov, satelitul științific Aist-2D și nano-satelitul SamSat-218. Inaugurarea a amintit însă de practici ce păreau de domeniul istoriei, președintele Vladimir Putin venind personal la cosmodrom pentru a îi amenința cu încarcerarea pe responsabili și a cenzura transmiterea în direct a lansării. Deși susține că privește spre viitor, Rusia este încă foarte ancorată în trecut.

Cosmodromul Vostochny se află în Extremul Orient al Rusiei, regiunea Amur Oblast, în apropierea orașului Tsiolkovsky și fostului cosmodrom militar Svobodny. De altfel, denumirea Vostochny (Восточный) se traduce ca „estic” sau „oriental”, putând fi considerată o dovadă de lipsă de imaginație. Roscosmos ar fi putut denumi noul complex în onoarea unui cosmonaut, cum ar fi Valentina Tereșkova – prima femeie în spațiu. Însă, oficialilor rușii li s-a părut mai potrivit să redenumească orașul Svobodny-18/Uglegorsk drept Tsiolkovsky, în onoarea omului de știință Konstantin Țiolkovski.

Noul cosmodrom estic a fost construit pentru a înlocui treptat Baikonur, locul de unde a decolat în urmă cu 55 de ani Yuri Gagarin. Acum însă, Baikonur se află în Kazakhstan, iar Rusia plătește anual 115 milioane de dolari pentru a îl închiria până în anul 2050. Atâta timp cât NASA achită între 71 și 82 milioane de dolari pentru fiecare astronaut care ajunge pe Stația Spațială Internațională la bordul unei capsule rusești Soyuz, înțelegerea poate fi chiar profitabilă pentru Rusia. Însă, NASA urmărește să folosească Boeing CST-100 și SpaceX Dragon pentru a transporta astronauții cât mai curând.

Primul zbor de pe noul cosmodrom Vostochny trebuia să aibă loc în data de 27 aprilie 2016, o rachetă Soyuz-2.1а, cu o treaptă superioară Volga, urmând să lanseze pe orbită satelitul de observații astronomice Mikhailo Lomonosov (MVL-300, denumit în onoarea savantului Mihail Lomonosov), nano-satelitul SamSat-218 și satelitul științific Aist-2D. Cu mai puțin de 2 minute înainte de ora programată, sistemul automat a oprit lansarea, iar Roscosmos nu a oferit detalii exacte despre cauze.

Deși astfel de evenimente nu sunt neobișnuite, președintele Vladimir Putin s-a deplasat personal la cosmodrom, a făcut mai multe declarații de presă în care a amenințat că responsabilii vor ajunge la pușcărie și a decis ca lansarea să nu mai fie transmisă în direct, probabil de teama unei „explozii live”. Problemele au fost remediate oricum, iar lansarea a avut loc cu succes după o zi, în data de 28 aprilie 2016, la ora 02:01 UTC (05:01 ora României).

Desigur, în 2016 cenzura de stat nu mai poate opri difuzarea unor evenimente pe Internet, lansarea fiind transmisă în direct pe YouTube și Periscope de mai mulți utilizatori de smartphone și de către un post local de televiziune. Deciziile și declarațiile președintelui Vladimir Putin sunt cu atât mai ridicole, cu cât este de evident că Igor Komarov, șeful Corporației de stat pentru activități spațiale „Roscosmos”, este un apropiat de-al său ce a fost mutat de-a lungul timpului la conducerea mai multor companii de stat. Astfel, deși susține că privește către viitor, Rusia este încă bântuită de trecutul mai puțin glorios.
Sursă: Roscosmos
updated