Craniul alungit din Gyeongju-si, Coreea de Sud

craniu alungit
Craniul alungit din Gyeongju-si / foto Lee W-J et al.

În apropierea orașului Gyeongju-si din Coreea de Sud, arheologii au recuperat un mokgwakmyo, un sicriu tradițional din lemn datând din perioada Regatului Silla. Reconstituind scheletul, cercetătorii au descoperit craniul alungit al unei femei vegetariene cu o vârstă estimată între 35 – 39 ani. După reconstrucția facială și studierea trăsăturilor, craniul dolicocefal nu pare să fi suferit deformări artificiale.

Orașul Gyeongju-si este situat în partea de est a Coreei de Sud, iar între 57 î.Hr. și 660 d.Hr. a fost capitala Regatului Silla. Pornind de la un mic oraș stat, Regatul Silla a prosperat în perioada 57 î.Hr. – 935 d.Hr., reușind să unifice aproape întreaga peninsulă coreeană în anul 668. Din această perioadă se remarcă două practici funerare: „mokgwanmyo” – sicriu din lemn și „jeokseok mokgwangmyo” – camere mortuare din piatră și lemn.

În noiembrie – decembrie 2013, arheologii au descoperit un mokgwanmyo cu ocazia săpăturilor arheologice de salvare realizate pe traseul unei noi șosele. Sicriul din lemn conținea un schelet uman în stare relativ bună de conservare, doar craniul fiind fragmentat. După ce au curățat și reconstituit scheletul, arheologii au constatat forma neobișnuită a craniului.

Cercetările derulate, inclusiv analize ADN, au relevat câteva detalii despre identitatea persoanei cu craniu dolicocefal. Astfel, cercetătorii susțin că scheletul aparține unei femei cu o înălțime de 155±5 cm, o vârstă cuprinsă între 35 și 39 de ani, ce pare să fi avut o dietă strict vegetariană. Analiza ADN a relevat că aparține haplogroup-ului F1b1a, tipic pentru Asia de Est, dar nu dominat printre coreenii moderni. Dieta vegetariană și apartenența la cultura Silla sugerează că femeia era de religie budistă.

În privința formei alungite a craniului, cercetătorii susțin că nu au identificat urme care să indice o deformare craniană artificială, practică întâlnită la mai multe populații antice. Deși este neobișnuit față de craniile contemporane descoperite în zonă, craniul alungit din Gyeongju-si pare să își fi dobândit forma în urma unei variații naturale. Studiul „Bio-Anthropological Studies on Human Skeletons from the 6th Century Tomb of Ancient Silla Kingdom in South Korea” a fost publicat în revista PLoS ONE.
Sursă: PLoS ONE