Planeta Marte pare să fi fost mult mai asemănătoare Pământului, dar și-a pierdut atmosfera și a ajuns un imens deșert roșiatic. După un an de observații, misiunea NASA MAVEN are primele rezultate, iar acestea oferă o mai bună imagine a modului în care Marte a evoluat și a felului în care încă își pierde atmosfera. În ce privește viitorul planetei, cercetătorii apreciază că nu este posibil ca atmosfera să fie refăcută.
Marte este o planetă telurică, se află în zona potențial locuibilă a Soarelui, pare să fi avut un ocean imens, este încă modelată de activitatea apei și mai are metan și alte molecule organice. Dar Marte nu mai este o „planetă albastră”, și-a pierdut magnetosfera, atmosfera și apa în stare lichidă la suprafață, devenind un vast deșert roșu și neprimitor. Modul în care Marte a ajuns în acest stadiu era bănuit de mai mult timp, dar misiunea NASA MAVEN aduce noi date care susțin ipotezele de până acum și clarifică situația prezentă a planetei.
Conform studiilor publicate, Marte pierde în prezent aproximativ 100 grame din gazele atmosferei în fiecare secundă. Procesul este pus în mișcare de Soare, mai exact de vântul solar care dizlocă gazele din atmosferă și se propulsează în spațiu. Același lucru se întâmplă și în cazul Pământului, dar Marte are un câmp magnetic de peste 40 de ori mai mic și nu se poate împotrivi vântului și puternicelor erupții solare.
Din datele de până acum, Marte pare să-și fi pierdut magnetosfera în urmă cu cca. 3,7 miliarde de ani, fapt ce a declanșat procesul de distrugere a atmosferei. La rândul său, dispariția atmosferei a făcut dificilă prezența apei în stare lichidă la suprafață, aceasta pierzându-se în spațiu sau în subteran. Cauza sau cauzele anomaliilor magnetice pe Marte nu sunt încă elucidate, dar sonda spațială MAVEN măsoară și câmpul magnetic al planetei și ar putea să ofere un răspuns în viitor.
În privința posibilității de „terraformare”, respectiv restabilirea atmosferei pentru a face planeta locuibilă, cercetătorii NASA au susținut că nu se poate realiza deoarece Marte a pierdut definitiv în spațiu elementele constitutive. Chiar dacă Marte ar avea suficiente rezerve de apă și atmosfera ar fi refăcută în mod miraculos, lipsa magnetosferei ar produce în cele din urmă același rezultat – Planeta Roșie.
Surse: NASA, Science, Geophysical Research Letters