Mediatizat drept „curcubeul de foc” (fire rainbow), spectaculosul fenomen optic atmosferic nu este chiar un curcubeu. În schimb, acest fenomen fotometeorologic rar se numește arc circumorizontal și este un tip de halou. Ceea ce nu îl face mai puțin interesant decât titlul „de foc”, mai ales dacă avem în vedere că aparentele „flăcări” sunt în fapt cristale de gheață suspendate în atmosferă.
Astfel, un curcubeu se formează prin reflexia, refracția și dispersia luminii Soarelui în picăturile de apă din atmosferă, luând forma unui arc format din cele șapte culori: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet (ROGVAIV). De obicei, curcubeul poate fi observat după ploaie, atunci când în atmosferă persistă picături de apă.
Spre deosebire de curcubeu, fenomenele optice reunite sub denumirea de halouri sunt produse de interacțiunea luminii cu particulele de gheață aflate în atmosferă, în special în nori de tip cirrus. Acestea apar doar în anumite condiții particulare, fapt ce le face mai rare și mai greu de observat. „Curcubeul de foc” este un astfel de fenomen, denumirea sa corectă fiind aceea de arc circumorizontal.
Un arc circumorizontal se formează atunci când Soarele se află la 46° deasupra orizontului și se remarcă prin nuanțele roșiatice din partea superioară. De aici probabil și denumirea populară de „curcubeu de foc”. Oricum i-am spune, fenomenul este rar, deosebit și oferă imagini memorabile.
Surse: National Weather Service, NOAA, 3rdnlong, icrw70