Cuvieronius – strămoșul elefantului vânat de amerindieni antici

Cuvieronius
Strămoșii elefantului: mastodont, mamut, gomphothere / imagine Sergio de la Rosa

În situl arheologic poreclit „El Fin del Mundo” (capătul lumii), cercetătorii americani și mexicani au descoperit noi dovezi privind vânarea pachidermelor de către populația Clovis. Deși era cunoscut faptul că oamenii preistorici vânau animale din familia Gomphotheriidae în America Centrală și de Sud, este prima dată când astfel de dovezi sunt descoperite în America de Nord, iar datarea sugerează că acest grup de animale ar fi supraviețuit mai mult decât se credea.

Cultura Clovis este considerată cea mai veche populație de vănători-culegători descoperită până acum în America de Nord și precursorii amerindienilor moderni. Despre speciile din familia Gomphotheriidae, denumite în mod uzual Gomphothere, se credea că au dispărut din America de Nord înainte de venirea oamenilor, în urmă cu cca. 13000 ani, dar noile descoperiri sugerează o altă cronologie. Datele au fost publicate în studiul „Human (Clovis)–gomphothere (Cuvieronius sp.) association ∼13,390 calibrated yBP in Sonora, Mexico”, apărut în revista PNAS.

Situl arheologic „El Fin del Mundo” se află în Sonora, în Nord-Vestul Mexicului, și a început să fie studiat din 2007. La început, cercetătorii nu au știut cărui tip de animal îi aparțin fosilele, dar descoperirea ulterioară a mandibulei a ajutat la stabilirea speciei Cuvieronius, de dimensiuni similare elefantului modern.

Sonora
Vârf de suliță din cuarț descoperit la „El Fin del Mundo”/imagine INAH Sonora

Printre artefactele descoperite se numără mai multe capete de suliță din piatră, dar și un exemplar cioplit din cuarț. Datarea cu carbon a confirmat că situl arheologic are o vechime de cca. 13400 ani, fiind printre cele mai vechi așezări Clovis descoperite în America de Nord, alături de situl din Aubrey, Texas.

Fragmentele de arme descoperite alături de scheletele a două exemplare Cuvieronius sugerează că populația Clovis a vânat aceste animale. Vance Holliday, co-autor al studiului, susține că este prima dată când se descoperă dovezi ale vânării de Gomphothere în America de Nord în cadrul culturii Clovis. De asemenea, descoperirea ar putea conduce la regândirea teoriilor privind evoluția culturii Clovis și răspândirea acestei populații pe continent. Cercetările la situl El Fin del Mundo vor fi reluate în decembrie.

Surse: University of Arizona, Proceedings of the National Academy of Sciences