De ce „trosnesc” degetele? Zgomotele articulare explicate

trosnirea degetelor
Formarea bulei de gaz explică zgomotul articulațiilor / imagine

După decenii de controverse, pare să avem un răspuns definitiv la întrebarea „de ce trosnesc degetele?”. Utilizând Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM), cercetătorii au observat pentru prima dată în timp real ce se întâmplă în articulațiile degetelor atunci când acestea sunt tensionate brusc. Pe lângă explicarea zgomotelor produse de articulații, studiul deschide calea către o nouă modalitate de evaluare a sănătății articulațiilor.

Primele explicații științifice pentru zgomotele provocate de tensionarea articulațiilor datează din 1947, când razele X au fost folosite pentru a observa formarea unei bule de gaz. Pentru a reduce frecarea, articulațiile conțin lichid sinovial, o substanță transparentă și foarte alunecoasă. Tensionarea articulației produce fenomenul de cavitație în lichidul sinovial, o bulă de gaz formându-se pentru a umple spațiul apărut. Inițial, zgomotul a fost asociat producerii gazului, dar cercetări din anii ’70 au sugerat că „trosnitura” apare când bula se sparge.

Noul studiu a utilizat IRM pentru a observa formarea spațiului cu gaz în timp real, înregistrând în același timp și sunetul. Conform autorilor, zgomotul se produce în mai puțin de 310 milisecunde la formarea bulei de gaz. Deci, degetele „trosnesc” pentru că în articulație apare o bulă de gaz din lichidul sinovial. Procesul poate fi observat în clipul următor.

Până în prezent, nu există date care să ateste că „trosnirea degetelor” ar putea avea efecte negative pe termen lung. Mai mult, cercetătorii consideră că sunetele produse de articulații la tensionare sunt un semn al sănătății acestora, iar metoda ar putea fi folosită în viitor pentru cercetarea artritei. Studiul „Real-Time Visualization of Joint Cavitation” a fost publicat în revista PLoS ONE.

Surse: University of Alberta, PLoS ONE