Deficitul de vitamina D și potențialele consecințe pentru sănătate

Vitamina D
Vitamina D este supranumită și „vitamina Soarelui”

Cercetătorii Universității Copenhaga susțin că au demonstrat legătură o legătură de cauzalitate între deficitul de vitamina D și creșterea mortalității, în special decese provocate de cancer. La concluzii similare au ajuns și alte studii recente, insuficiența de vitamina D fiind asociată cu o serie de afecțiuni. Pentru a ne proteja, oamenii de știință recomandă modalitățile naturale de a obține vitamina D, eficiența suplimentelor alimentare fiind încă incertă.

Pentru a exclude variațiile asociate dietei, cercetătorii Universității și Spitalului Universitar din Copenhaga au selectat 95766 danezi cu predispoziție genetică pentru un nivel scăzut de vitamina D. Participanții au fost aleși dintre persoanele incluse deja în trei studii începute în 1978, 1991 și 2003, cercetătorii putând astfel să stabilească o legătură pe termen lung între deficitul de vitamina D și mortalitate.

Conform rezultatelor cercetării, nivelul scăzut de vitamina D crește mortalitatea generală cu 30% și decesele cauzate de cancer cu 40%. Studiul nu a stabilit o legătură între nivelul scăzut de vitamina D și decesele cauzate de boli cardiovasculare. Autorii susțin că, spre deosebire de studiile anterioare, noua cercetare nu stabilește doar o legătură statistică, ci o legătură de cauzalitate. Studiul „Genetically low vitamin D concentrations and increased mortality: mendelian randomisation analysis in three large cohorts” a fost publicat în British Medical Journal din 18 noiembrie 2014.

Hipovitaminoza D, deficiența de vitamina D, a fost asociată osteoporozei și altor afecțiuni ale sistemului osos, dar studii recente sugerează că efectele asupra sănătății sunt mult mai extinse. Astfel, o echipă internațională coordonată de Dr. David Llewellyn (Universitatea Exeter) a ajuns la concluzia că un nivel scăzut de vitamina D, la persoanele în vârstă, conduce la creșterea riscului de demență și Alzheimer.

Un alt studiu, derulat la Clinica Cleveland și incluzând aproape 3500 de pacienți, susține că nivelul scăzut de vitamina D crește riscul de complicații și deces după intervențiile chirurgicale non-cardiace. Cercetătorii Universității Tel Aviv au studiat 21000 persoane cu astm și au ajuns la concluzia că deficiența de vitamina D crește cu 25% riscul unui atac astmatic acut.

Alte cercetări au semnalat legături între deficitul de vitamina D și cancerul de prostată, insuccesul fertilizării în vitro, diverse afecșiuni și probleme medicale. Totuși, cercetările de până acum nu au reușit să stabilească eficiența suplimentelor de vitamina D, rezultatele unui studiu de anvergură fiind așteptate în 2017.

Până atunci, majoritatea medicilor și cercetătorilor recomandă obținerea vitaminei D din surse naturale prin expunerea la Soare, pentru a permite sinteza vitaminei de către organism, și consumarea de alimente precum pește și ouă. Conform medicului Børge Nordestgaard (Universitatea Copenhaga), expunerea la Soare de câteva ori pe săptămână, timp de 5 – 30 minute, ar trebui să asigure aproximativ 80% din necesarul de vitamina D. În lunile de iarnă, absența luminii solare trebuie compensată printr-o dietă adecvată care să includă alimente bogate în vitamina D.

Surse: University of Copenhagen, BMJ, University of Exeter, Neurology, Anesthesia & Analgesia, Tel Aviv University, Allergy, University of Colorado Denver, The Prostate, Endocrine Society, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, NIH, NHS