Deinocheirus mirificus – dinozaurul cu „brațe teribile” are acum și corp

Deinocheirus
Deinocheirus mirificus / ilustrație Yuong-Nam Lee/KIGAM

Deinocheirus mirificus a fost denumit „dinozaurul cu brațe teribile” deoarece era cunoscut doar din impresionantele fosile ale membrelor superioare cu o lungime de 2,4m. Paleontologii au reușit însă să recupereze două specimene aproape complete, unul având dimensiuni chiar mai mari decât cel tip. Pe baza acestora, cercetătorii susțin că au reușit să dezlege misterul dinozaurului cu „mâini îngrozitoare” și să îi contureze un portret anatomic aproape complet.

Primele rămășite Deinocheirus mirificus au fost descoperite în 1965 de către paleontologul Zofia Kielan-Jaworowska în Deșertul Gobi din Mongolia. Alături de câteva fragmente de coaste și vertebre, paleontologii au remarcat membrele superioare bine conservate cu o lungime de 2,4m, cele mai lungi brațe ale unui animal biped. Caracteristicile în recomandau a fi un theropod (Theropoda), grupul ce includea în principal dinozauri carnivori precum Allosaurus, Tyrannosaurus și Velociraptor, dar se presupunea că Deinocheirus era un ornithomimosaur, dinozauri asemănători unor struți din încrengătura Ornithomimosauria.

Deinocheirus
„Brațe teribile” de Deinocheirus / imagine Eduard Solà CC-BY-SA-3.0

Noul studiu a reușit să lămurească mai multe necunoscute ale speciei Deinocheirus mirificus, inclusiv aspectul general, dimensiunile și modul de hrănire. Fosilele care au ajutat la definitivarea studiului au fost descoperite în formațiunea geologică Nemegt și situl paleontologic Bugiin Tsav din Deșertul Gobi în 2006 și 2009. Cercetătorii au constatat însă că o parte din fosile fuseseră sustrase de braconieri, fiind ulterior identificate în colecții private din Europa și repatriate în Mongolia în mai 2014.

Deinocheirus mirificus
Dimensiunile lui Deinocheirus mirificus / imagine Lee et al./ SciNews.ro

În urma analizei noilor dovezi, paleontologii sunt siguri că Deinocheirus mirificus era un ornithomimosaur cu dietă omnivoră, hrănindu-se cu plante și mici animale, chiar și pești. Cel mai mare specimen descoperit până acum, exemplarul din Bugiin Tsav, avea o lungime de cca. 11m și o greutate estimată la aproximativ 6350kg, fiind cel mai mare ornithomimosaur cunoscut. Deinocheirus mirificus avea o serie de trăsături neobișnuite, cum ar fi botul fără dinți asemănător cu cel al dinozaurilor cu cioc de rață (familia Hadrosauridae). Vertebrele dorsale se extindeau vertical, conferindu-i un aspect apropiat de Spinosaurus.

Deinocheirus mirificus a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, în Cretacicul târziu, alături de dinozauri erbivori masivi, precum Therizinosaurus, și hadrozauri mai mici ca Saurolophus. În clipul următor, Dr. Yuong-Nam Lee (coordonatorul studiului) a realizat o simulare a modului în care Deinocheirus mirificus se deplasa.

Surse: Nature, Wikimedia Commons