DelFly Explorer – dronă autonomă care imită păsările

DelFly Explorer este primul ornitopter capabil să zboare autonom, cel puțin așa susțin reprezentații Universității de Tehnologie Delf din Olanda. Microvehiculul pentru zbor (MAV), conceput și construit în cadrul laboratorului dedicat din cadrul universității, se deplasează cu ajutorul mișcării aripilor fără a avea nevoie să fie controlat de un operator.

Odată conectată bateria, DelFly Explorer decolează, se menține și se deplasează în aer ocolind obstacolele. Deși cântărește numai 20 de grame, aparatul este capabil să zboare autonom timp de 9 minute.

Un barometru ajută DelFly Explorer să își mențină altitudinea, un giroscop controlează stabilitatea, iar un sistem video cu două camere facilitează orientarea în spațiu și evitarea obiectelor din mediu. De altfel, senzorul vizual este considerat a fi partea esențială a acestui proiect. În greutate de numai patru grame, cele două camere sunt sunt însoțite de un procesor de imagine cu un algoritm îmbunătățit, capabil să facă față zonelor care se disting cu greu. În combinație cu un soft care planifică deplasare pe porțiuni mici, sistemul vizual este capabil să ghideze DelFly Explorer pe un traseu fără obstacole.

Testele de zbor efectuate în laboratoarele și sălile de curs ale universității au confirmat capacitatea de zbor autonom, timpul petrecut în aer fiind limitat doar de baterie. În contextul preconizatelor modificări legislative internaționale cu privire la autorizarea dronelor pentru utilizarea civilă, un sistem de navigare autonomă și evitare a obstacolelor ar putea fi de interes pentru mai multe companii. Printre acestea s-ar putea număra Amazon, care a anunțat proiectul Prime Air, ori compania germană DHL, care testează un sistem similar.

Cercetătorii Universității Delf nu sunt la primul proiect de acest fel, dar modelele anterioare cântăreau mai mult și se deplasau cu greutate în spații mici. La modelele viitoare, giroscopul va fi utilizat împreună cu un accelerometru și o busolă pentru a determina altitudinea. De asemenea, se dorește ca DelFly Explorer să fie capabil să zboare dintr-o cameră în alta pentru a explora mediul. Posibilele aplicații practice propuse pentru DelFly Explorer ar fi inspectarea halei dintr-o fabrică sau depozit, transmiterea de imagini în direct de la un concert sau utilizarea în parcurile de distracții.

Sursă: TUDelf