Dieta mamei afectează permanent ADN-ul copilului

dieta mamei
Nou născut în Gambia / imagine Felicia Webb

Conform unui nou studiu, dieta mamei înaintea concepției poate afecta permanent modul în care funcționează genele copilului. Deși existau indicii cu privire la aceste consecințe la animale, cercetătorii London School of Hygiene & Tropical Medicine susțin că au reușit să obțină primele dovezi ale influenței dietei mamei înainte de sarcină asupra stării de sănătate pe termen lung a copilului.

În cadrul studiului, medicii au selectat din peste 2000 de femei, din comunitățile rurale din Gambia, 84 de mame care au rămas însărcinate la mijlocul sezonului ploios și 83 care au conceput la mijlocul sezonului secetos. În cazul acestor colectivități sărace din statul african, dieta este puternic influențată de schimbările sezoniere și alimentele care pot fi cultivate.

Cercetătorii au măsurat concentrația de nutrienți din sângele mamelor, ulterior analizând probele biologice de la copiii acestora cu vârste între 2 și 8 luni. Rezultatele au arătat că dieta mamei înainte de a rămâne însărcinată a avut un efect semnificativ asupra proprietăților ADN-ului copiilor.

Deși genele sunt moștenite de copil direct de la părinți, modul în care acestea sunt exprimate este controlat prin modificări epigenetice ale ADN-ului. În lipsa unor nutrienți, precum vitaminele B2, B6 și B12, anumite gene pot fi suprimate. Deși rezultatele studiului au confirmat influența dietei materne asupra unui număr de șase gene, cercetătorii nu pot estima încă efectele exacte asupra sănătății copiilor.

În studiile următoare, cercetătorii intenționează să crească numărul de subiecți și de probe biologice. Andrew Prentice, coautor al studiului și conducătorul departamentului de nutriție MRC International Nutrition Group, susține că obiectivul final al cercetării este definirea unei diete optime pentru viitoarele mame care să prevină mutațiile genetice.

Deși acidul folic (vitamina B9) este prescris în prezent pentru a preveni defecte ale embrionilor, cercetătorii consideră că ar fi necesară stabilirea unui „cocktail de nutrienți”, care ar putea fi obținut din alimentele consumate sau cu ajutorul unor suplimente alimentare. Până când cercetătorii vor stabili cu exactitate conținutul acestui cocktail, o dietă variată, care să includă fructe și legume, este probabil cea mai bună soluție.

Surse: London School of Hygiene & Tropical Medicine, BBC

updated