Dietele sărace în carbohidrați mai eficiente decât cele sărace în grăsimi

low-carb
Salată „low-carb” / imagine Flickr/Deb Nystrom

O dietă săracă în carbohidrați este mai eficientă pentru pierderea în greutate și reducerea factorilor de risc cardiovascular decât o dietă săracă în grăsimi, susține o nouă cercetare publicată de Colegiul American al Medicilor. Grăsimile, mai ales cele saturate, au fost considerate dăunătoare și responsabile de creșterea incidenței afecțiunilor cardiace timp de peste 50 de ani. În ultima perioadă, noi cercetări sugerează că persoanele care evită carbohidrații și mănâncă mai multe grăsimi, chiar și saturate, pierd mai mult țesut adipos și au un risc cardiac mai scăzut decât persoanele care optează pentru dietele sărace în grăsimi.

Noul studiul, intitulat „Comparing Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets” și publicat Annals of Internal Medicine din 2 septembrie, a pornit un fapt cert: obezitatea a devenit o problemă comună și contribuie la creșterea numărului de cardiaci. Pentru a slăbi, unele diete recomandă reducerea carbohidraților din alimentație, altele reducerea grăsimilor, dar nu era clar care dintre abordări este mai eficientă.

Pentru a lămuri dilema, cercetătorii au selectat 150 de persoane obeze, care nu aveau un istoric de boli cardiovasculare, și le-au îndrumat aleator către una dintre cele două strategii pentru a pierde în greutate. Timp de un an, participanții la studiu au urmat o dietă săracă în grăsimi sau una săracă în carbohidrați, însemnând că 30% din necesarul zilnic de calorii provenea din alimente care conțin grăsimi (carne, ouă, lactate etc.) sau carbohidrați (dulciuri, pâine, paste). Periodic, datele despre greutate, talie, rezultatele analizelor și activitățile fizice desfășurate au fost monitorizate și înregistrate.

Conform cercetătorilor, după 3, 6 și 12 luni, participanții care au urmat dietele sărace în carbohidrați au pierdut mai mult în greutate decât ceilalți. În medie, la finalul studiului, persoanele din primul grup pierduseră cu 3,5 kg mai mult decât cei care au urmat o dietă săracă în grăsimi. Pe ansamblu, nivelul anumitor grăsimi în sânge, considerate predictori de risc pentru bolile cardiovasculare, a scăzut mai mult la persoanele care au consumat mai puțini carbohidrați.

Deși rezultatele sunt destul de concludente, studiul nu se poate constitui într-o recomandare pe termen lung, fiind necesară extinderea cercetării pentru urmărirea în timp a efectelor asupra obezității și bolilor cardiovasculare. Cu siguranță, discuția grăsimi contra carbohidrați va continua, iar cea mai bună abordare ar trebui să fie o dietă echilibrată din care să nu lipsească fructele și legumele.

Surse: Annals of Internal Medicine, The New York Times, Time, imagine Deb Nystrom