Dinozaurii theropozi au evoluat în păsările care zboară în prezent

bird evolution
Transformarea theropozilor în păsări / ilustrație Davide Bonnadonna

Dinozauri theropozi carnivori și-au redus dimensiunile timp de 50 de milioane de ani și au evoluat în păsările zburătoare actuale, susține un nou studiu internațional publicat de revista Science. Cercetătorii afirmă că au reușit să demonstreze cum păsările au evoluat printr-un proces unic de miniaturizare a unei ramuri a dinozaurilor theropozi.

Echipa de cercetători a fost formată din Darren Naish, Dr. Gareth Dyke (Universitatea Southampton), Andrea Cau (Universitatea Bologna) și coordonată de profesorul Michael Lee (Universitatea Adelaide, Australia). În cadrul studiului, publicat sub titlul „Sustained miniaturization and anatomical innovation in the dinosaurian ancestors of birds”, cercetătorii au examinat peste 1500 caracteristici anatomice prezente la 120 de specii de dinozauri din subordinul Theropoda și păsări arhaice. Folosind datele obținute, a fost reconstituit arborele genealogic al dinozaurilor și a fost dezvăluit modul în care aceștia au evoluat în păsări.

Astfel, timp de 50 de milioane de ani, o ramură a dinozaurilor theropozi și-a redus constant dimensiunile în cel puțin 12 etape evolutive. De la un dinozaur din încrengătura Tetanurae, care a trăit acum 198 milioane de ani și cântărea cca. 163 kg, s-a ajuns la Archaeopteryx, considerată „prima pasăre” de acum 150 milioane de ani și care avea o greutate de cca. 0,8 kg.

Arborele genealogic care leagă păsările de dinozauri / ilustrație Lee et al. 2014a
Arborele genealogic care leagă păsările de dinozauri / ilustrație Lee et al. 2014a

Profesorul Michael Lee susține că păsările au evoluat într-un proces susținut de miniaturizare al dinozaurilor. Fiind mai mici, mai ușori și dezvoltând rapid adaptări anatomice, acești dinozauri strămoși ai păsărilor au beneficiat de noi oportunități în ecosistem, fiind capabili să urce în copaci, să planeze și, în cele din urmă, să zboare. De asemenea, această flexibilitate evolutivă le-ar fi permis să supraviețuiască impactului asteroidului care a condus la extincția altor specii.

Teoria privind evoluția păsărilor din dinozauri nu este nouă, dar autorii susțin că au realizat cea mai completă analiză de până acum a dovezilor existente. Descrierea recentă a speciei Changyuraptor yangi – un dinozaur cu patru aripi pare să susțină această ipoteză evolutivă. Însă, alți cercetători susțin că păsările ar fi putut evolua din mici animale care trăiau în copaci și au dezvoltat capacitatea de a plana, cum ar fi Scansoriopteryx. De asemenea, tot recent, cercetătorii au început să se întrebe dacă nu cumva toți dinozaurii erau acoperiți cu pene, ipoteză lansată odată cu descoperirea primului dinozaur erbivor cu pene – Kulindadromeus zabaikalicus.
Clipul următor, realizat de profesorul Michael Lee, prezintă concluziile studiului și modul în care ar fi evoluat păsările din dinozaurii theropozi.

Surse: University of Adelaide, University of Southampton, Scientific American Blog, Science