Dispariția dinozaurilor cauzată de o serie de evenimente nefericite

dinosaur extinction
Dispariția dinozaurilor / ilustrație Mark Garlick

Dispariția dinozaurilor nu a fost cauzată doar de coliziunea unui asteroid uriaș, ci de o întreagă serie de evenimente nefericite ce au avut loc în urmă cu aproximativ 66 milioane de ani. Concluzia aparține unei echipe internaționale de experți care a reevaluat datele existente pentru a reconstitui șirul de întâmplări ce a condus la extincția dinozaurilor.

Dr. Steve Brusatte, paleontolog în cadrul Universității Edinburgh și coordonatorul cercetării, susține că „dinozaurii au fost victimele unui ghinion colosal”. Nu numai impactul asteroidului a fost cauza, ci și faptul că acest eveniment s-a produs în cel mai nepotrivit moment, atunci când ecosistemele erau vulnerabile. Cercetătorii susțin că dinozaurii ar fi putut supraviețui schimbărilor climatice provocate de impactul meteoritului, dar cumularea mai multor factori a dus la dispariția lor.

Astfel, cu câteva milioane de ani înainte de impactul asteroidului, Pământul începuse să treacă printr-o serie de transformări radicale. Printre acestea sunt menționate intensificarea activității vulcanice, modificarea nivelului mărilor și variațiile de temperatură. Prin urmare, lanțul trofic al dinozaurilor a avut de suferit, mai multe specii fiind afectate și având dificultăți în procurarea hranei. În opinia autorilor studiului, această concluzie ar fi susținută de dovezile privind dispariția unor specii de dinozauri erbivori înainte de impact.

Ulterior, Pământul a fost lovit de un asteroid de cel puțin 10 km în diametru care a creat craterul Chicxulub din Mexic. Acest eveniment ar fi produs o serie de cutremure, tsunami, incendii de vegetație, schimbări bruște de temperatură și alte modificări climatice care au condus la colapsul lanțului trofic. Majoritatea speciilor de dinozauri au dispărut treptat, cercetătorii considerând că ar fi supraviețuit doar cei care puteau zbura, aceștia evoluând în păsările de astăzi.

Noua cercetare a fost finanțată de Fundația Națională de Științe din Statele Unite și Comisia Europeană, reunind paleontologi din universitățile Edinburgh, Birmingham, Oxford, Imperial College London, Baylor și University College London, precum și experți ai muzeelor Natural History Museum, Smithsonian, Royal Ontario Museum, American Museum of Natural History și New Mexico Museum of Natural History and Science. Studiul „The extinction of the dinosaurs” a fost publicat în numărul din 28 iulie 2014 al revistei Biological Reviews.

Surse: The University of Edinburgh, Biological Reviews