Dreadnoughtus schrani este o nouă specie de dinozaur uriaș, un titanozaur ce cântărea aproximativ 59300 kg și avea o lungime de 26 m. Descrierea sa a fost publicată recent, cercetătorii considerând că specimenul care a stat la baza identificării noii specii pentru știință este cel mai complet schelet al unui asemenea dinozaur.
Fosilele au fost descoperite în perioada 2005 – 2009 în partea de sud a Patagoniei (Argentina), cercetătorii americani și argentinieni având nevoie de mai mulți ani pentru a reconstitui scheletul. Pe ansamblu, specimenul tip Dreadnoughtus schrani are aproximativ 45,3% din totalul scheletului, reprezentând până la 70,4% din tipurile de oase ale corpului, excluzând craniul. Cum acest schelet este mult mai complet decât orice alt titanozaur descris până acum, le-a oferit paleontologilor o ocazie unică de a studia anatomia și biomecanica unuia dintre cele mai mari animale care au viețuit pe Terra.
Deși avea o greutate echivalentă cu cea a doisprezece elefanți africani sau mai mult decât șapte T. rex, scheletul specimenului Dreadnoughtus schrani indică că nu era complet dezvoltat, un exemplar adult putând ajunge la dimensiuni și mai mari. Din lungimea totală de 26 m, gâtul avea 11,3m, coada măsura 9,14m, iar un femur avea 182cm. Asemenea dimensiuni i-au făcut pe cercetători să aleagă un nume care să inspire invincibilitatea, „dreadnought” fiind un tip de navă de luptă, iar „schrani” a fost ales în onoarea antreprenorului american Adam Schran, care a finanțat cercetarea.
Dreadnoughtus schrani a trăit în urmă cu aproximativ 77 milioane de ani, în Cretacicul târziu, într-o pădure din zona cu climă temperată de la capătul sudic al Americii de Sud. Dinozaurul era erbivor și ar fi trebuit să consume cantități masive de plante în fiecare zi. Datorită dimensiunilor, Dreadnoughtus schrani nu avea prădători naturali.
Față de alți giganți preistorici, Dreadnoughtus schrani nu este cel mai mare, un exemplar de titanozaur descoperit tot în Argentina având o greutate estimată la aproximativ 77 de tone. De asemenea, unii cercetători susțin că Argentinosaurus ar fi putut ajunge la o greutate de cca. 100 tone, dar specia este cunoscută din prea puține fosile pentru o estimare exactă a dimensiunilor.
Iată și câteva imagini din timpul săpăturilor pentru recuperarea scheletului Dreadnoughtus schrani
Surse: Drexel University, Scientific Reports