Durrington Walls – un superhenge de 4500 ani în Wiltshire

Superhenge
Superhenge la Durrington Walls / imagine © LBI ArchPro

O echipă internațională de arheologi susține că a descoperit un „superhenge”, un sit megalitic mult mai mare decât celebrul Stonehenge. Localizată în situl neolitic Durrington Walls, structura ar fi fost formată din aproape 100 de blocuri din piatră, unele cu o înălțime de până la 4,5 metri. Acest nou „superhenge” se află în apropiere de Stonehenge și are o vechime estimată la cca. 4500 ani.

În cadrul Stonehenge Hidden Landscapes Project, arheologii au utilizat tehnologii de prospecțiune geologică de ultimă generație pentru a studia ce se ascunde în subsolul sitului Durrington Walls. Aflat la aproximativ 3 km de Stonehenge, acest sit din Neolitic este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerat cel mai mare henge (monument preistoric în formă de cerc) din Marea Britanie. Partea vizibilă măsoară aproximativ 500m în diametru, ar fi avut o circumferință mai mare de 1,5 km și este înconjurată de un șanț cu o lățime de 17,6m și un val de pământ cu o lungime de cca. 40m și o înălțime de până la 1m.

Acum, utilizând metode de prospecțiune geofizică non-invazive, cercetătorii susțin că au identificat un rând format din aproximativ 90 de blocuri din piatră, ce ar fi fost poziționate vertical. Multe dintre ele au supraviețuit, părând să fi fost răsturnate intenționat și apoi acoperite de valul de pământ. Arheologii susțin că unele dintre blocurile din piatră ar fi măsurat inițial 4,5m x 1,5m x 1m. Clipul următor prezintă o reconstituire a sitului megalitic Durrington Walls așa cum ar fi arătat în urmă cu aproximativ 4500 de ani.

Deși metodele de prospecțiune au evoluat foarte mult, ceea ce apare pe ecranul radarului nu corespunde întotdeauna cu ce se află sub pământ. Din această cauză, arheologia trebuie să se bazeze pe metoda sa principală: săpăturile arheologice. Până când se va organiza un nou șantier arheologic la Durrington Walls, putem să considerăm acest super-henge drept unul din potențialele situri ceremoniale importante ale Europei preistorice.
Surse: UNESCO, Ludwig Boltzmann Institute