Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 în România

eclipse de Soare
Tipuri de eclipse de Soare / imagine NASA/SciNews.ro

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 va fi doar parțială în România, dar este singura pe care o vom vedea în direct până în 2020. De-a lungul timpului, eclipsele de Soare au fost privite cu teamă, admirație, iar acum sunt un excelent prilej pentru cercetători de a studia steaua noastă și o oportunitate de a realiza fotografii memorabile pentru oricine.

O eclipsă de Soare are loc când umbra Lunii traversează suprafața Pământului. În funcție de poziția Lunii față de Pământ, eclipsele pot fi totale – astrul pare acoperit complet de Lună, parțiale – satelitul acoperă doar o porțiune, ori inelare – Luna apare ca un disc negru care nu acoperă complet Soarele.

Privită din spațiu, eclipsa de Soare are două forme: umbra – zona de eclipsă totală care apare ca un punct negru, penumbra – aria mai largă și mai puțin întunecată din care se observă o eclipsă parțială. În cazul eclipsei de Soare din 20 martie, umbra va trece peste Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard, iar penumbra peste toată Europa, nordul Africii și o parte din Asia. Eclipsa totală de Soare în direct aici http://scinews.ro/eclipsa-de-soare-in-direct/

Chiar dacă România nu se află în zona de eclipsă totală, Soarele va fi acoperit în proporție de 40 – 55 %, în funcție de zona din care se realizează observarea. Eclipsa parțială va începe la aproximativ 10:41 (ora României), va avea maximul în jurul orei 11:50 și se termină la scurt timp după ora 13. În București, eclipsa va începe la 10:48, va avea maximul la 11:55 și se va încheia la 13:04.

Pentru toți cei care doresc să observe fenomenul astronomic, este important de reținut că Soarele nu trebuie privit fără ochelari speciali de protecție. În caz contrar, lumina intensă, în special radiațiile infraroșii, provoacă deteriorarea permanentă a retinei și poate conduce la pierderea completă a vederii.

Clipul următor prezintă datele importante despre eclipsa de Soare 2015, zonele din care se poate observa eclipsa totală, procentul în care Soarele va fi acoperit în România și orele pentru câteva orașe.

Sursă: NASA