O eclipsă inelară de Soare s-a produs în data de 1 septembrie 2016, traversând Africa de la Vest la Est. În cazul unei eclipse inelare, Luna nu acoperă în totalitate Soarele, astrul rămânând vizibil asemeni unui „inel de foc”. Denumită și eclipsă anulară, un astfel de fenomen oferă un spectacol deosebit de fiecare dată.
O eclipsă solară se produce când Luna se interpune între Pământ și Soare, umbra sa traversând suprafața oceanelor și continentelor. Atunci când Soarele este acoperit complet avem o eclipsă totală, așa cum a fost eclipsa totală din 9 marie 2016, iar când Luna acoperă doar o parte din Soare avem o eclipsă parțială, precum eclipsa vizibilă din România în 20 martie 2015. În cazul unei eclipse inelare, Luna se suprapune peste Soare asemeni unui disc negru și lasă să se vadă un inel foarte luminos.
În data de 1 septembrie 2016, o astfel de eclipsă inelară a putut fi observată din Africa. Eclipsa a început deasupra Oceanului Atlantic puțin sub Ecuator, a traversat Africa spre Madagascar, iar maximul eclipsei s-a produs deasupra Insulei Réunion la ora 10:09 UTC (13:09 ora Românei). Primul contact și momentul de maxim, așa cum s-au văzut din Réunion, pot fi vizionate în clipul următor.
Următoarea eclipsă inelară va avea loc în data de 26 februarie 2017 și va fi vizibilă în extremitatea sudică a Americii de Sud (părți din Chile și Argentina) și Africa (Angola). Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 21 august 2017, iar traseul său poate fi văzut în animația următoare.
Tipuri de eclipsă de Soare
Eclipsa totală de Soare din 9 martie 2016
Eclipsa din 9 martie 2016 văzută din spațiu de DSCOVR
Eclipsa totală de Soare din 20 martie 2015