Eclipsa totală de Lună 2019 în direct (video)

eclipsa luna
Fazele eclipsei totale de Lună / imagine Akira Fujii

Eclipsa totală de Lună din dimineața zilei de 21 ianuarie 2019 poate fi observată din România. Dacă vremea nu este favorabilă, fenomenul astronomic poate fi urmărit în direct aici. O eclipsă totală de Lună are loc atunci când Luna traversează umbra Pământului. O parte din lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, care filtrează lumina albastră, și se refractă pe suprafața Lunii colorând-o în nuanțe de roșu. De aici și denumirea populară de „Lună sângerie” (blood moon).

La fel ca în ianuarie 2018, eclipsa totală de lună din data de 21.01.2019 are loc în faza de Lună plină, atunci când este văzută drept complet iluminată de către Soare. Atunci când Luna plină este la perigeu, cea mai mică distanță față de Terra, evenimentul a devenit cunoscut mai nou drept „SuperLună”. Termenii de „Lună sângerie” sau „SuperLună” nu au evident nicio relevanță științifică, fiind însă utilizați în limbajul comun și mediatic.

În data de 21 ianuarie 2019, elipsa parțială de Lună începe la ora 05:33, eclipsa totală de Lună poate fi observată de la ora 06:41, cu un maxim la ora 07:12, terminându-se la ora 07:43. Luna apune la ora 07:52, sfârșitul eclipsei parțiale de la ora 08:50 nefiind vizibil pe teritoriul României.

Dacă condițiile meteo nu sunt favorabile, eclipsa totală de Lună poate fi urmărită în direct aici:

Slooh’s Total Lunar Eclipse

The Virtual Telescope Project – „SuperMoon Totale Eclipse”

Griffith Observatory, Los Angeles – Total Lunar Eclipse

January 2019 Total Lunar Eclipse Live