Eclipsa totală de Soare 2016 (video)

Eclipsa totală de Soare 2016
Eclipsa totală de Soare, 9 martie 2016 / imagine NASA

În data de 9 marie 2016, o eclipsă totală de Soare a fost vizibilă din Asia de Sud-Est. Perioada de totalitate, atunci când Soarele a părut să fie acoperit în întregime de Lună, a avut o durată maximă de aproximativ 4 minute. În timpul eclipsei a fost observată o proeminență solară mai mare decât Pământul. NASA, în parteneriat cu Exploratorium Science Center din San Francisco, au transmis evenimentul în direct din insula Woleai, Micronezia. Înregistrarea principalelor momente ale eclipsei poate fi vizionată în clipul următor.

Eclipsa totală de Soare a început la ora 00:16 UTC la vest de insula Sumatra și s-a terminat la ora 03:40 UTC în Oceanul Pacific. Perioada de totalitate a variat între 1,5 și 4 minute pentru fiecare locație. Pe insula Woleai, eclipsa totală a putut fi observată între 01:38 și 01:42 UTC, 9 martie 2016.

Actualizare: Eclipsa totală de Soare văzută din spațiu de satelitul NOAA/NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) în data de 9 martie 2016.

și eclipsa parțială observată de către sateliții JAXA Hinode și ESA Proba-2

O eclipsă de Soare are loc atunci când umbra Lunii traversează suprafața Pământului. Eclipsele pot fi totale – Soarele pare acoperit complet de Lună, parțiale – satelitul acoperă doar o porțiune din astru, ori inelare – Luna apare ca un disc negru ce nu acoperă complet Soarele. Privită din spațiu, eclipsa de Soare are două forme: umbra – zona de eclipsă totală, penumbra – aria mai largă și mai puțin întunecată din care se observă o eclipsă parțială. Clipul următor prezintă o animație care explică acest fenomen și traiectoria umbrei și penumbrei în cazul eclipsei totale de Soare din 9 martie 2016.

Sursă: NASA